Biznis i politika
StoryEditor

Koje države su najveće svjetske proizvođačice nafte?

26. Rujan 2023.
foto Shutterstock

Koliko god pričali o negativnim stranama nafte vezano uz očuvanje okoliša, kraju korištenja nafte za sada se ne nazire skori kraj. A nakon što je u 2022. godini cijena nafte dosegla najvišu razinu u osam godina, naftne kompanije udvostručile su svoje profite. Istovremeno, gospodarstva najvećih svjetskih proizvođača nafte dobila su veliki poticaj.

No, koje države najviše doprinose svjetskoj opskrbi naftom? Kako bi odgovorio na to pitanje, Visual Capitalist je, na temelje podataka Instituta za energiju, rangirao najveće svjetske proizvođače nafte.

Najveći proizvođači

SAD drži titulu najvećeg svjetskog proizvođača nafte od 2018. godine, a mjesto na ljestvici naftaša nije napustio ni prošle godine – što mu je osigurala proizvodnja od gotovu 18 milijuna barela dnevno (B/D). To je činilo gotovo jednu petinu svjetske zalihe nafte. Gotovo tri četvrtine proizvodnje nafte u zemlji koncentrirano je u pet država: Teksas, Novi Meksiko, Sjeverna Dakota, Aljaska i Kolorado.

image

Najveći proizvođači nafte (1.-11.)

foto Visual Capitalist
image

Najveći proizvođači nafte (12-22)

foto Visual Capitalist

A tko puše SAD-u za vratom? Odmah iza Amerike, u proizvodnji nafte Saudijska Arabija zauzela je drugo mjesto s proizvedenih 12 milijuna B/D, što čini oko 13 posto globalne ponude. Nimalo neočekivano, Rusija je prošle godine bila treća s 11 milijuna B/D u 2022.

Ova tri najveća proizvođača nafte, zajedno s Kanadom (koja je na četvrtom mjestu) i Irakom (na petom), čine više od polovice cjelokupne svjetske ponude nafte.

Istovremeno, deset najvećih proizvođača nafte (uključujući one rangirane od šestog do desetog mjesta: Kina, UAE, Iran, Brazil i Kuvajt) odgovorni su za više od 70 posto svjetske proizvodnje nafte. Također, ovih je deset naftnih divova povećalo je svoju proizvodnju u posljednje dvije godine pa je kao rezultat toga globalna proizvodnja porasla 4,2 posto na godišnjoj razini.

Glavne regije proizvodnje

Kada su u pitanju regije i njihova raspoređenost u proizvodnji, Bliski istok čini jednu trećinu globalne proizvodnje nafte, dok Sjeverna Amerika čini drugu trećinu proizvodnje.

image

Najveće regije

foto Visual Capitalist

Međutim, ono što je jasno vidljivo u podacima je pad udjela Europe u proizvodnji nafte, koji sada iznosi 3 posto svjetske ponude. U posljednjih 20 godina proizvodnja nafte u Europskoj uniji pala je za više od 50 posto – i to najviše zbog ekoloških propisa i prelaska na prirodni plin.

Također, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) kontroliraju oko 35 posto svjetske proizvodnje nafte i oko 70 posto svjetskih rezervi nafte.

A kako je upravo nafta melem za povezana gospodarstva, države koje kontroliraju značajne količine proizvodnje nafte ostvarile su golemu političku i ekonomsku korist. No, istovremeno zbog stalnih pritisaka okretanja obnovljivoj energiji, mnogi veliki izvoznici nafte da diversificiraju svoja gospodarstva. Međutim, svijet još uvijek treba naftu budući da ona pokriva gotovo jednu trećinu globalne potražnje za energijom.

12. travanj 2024 09:22