Biznis i politika
StoryEditor

Kriza troškova života utječe na kućanstva diljem Europe

27. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Kriza troškova života počela je s cijenama energije, a sada se proširila na sve sektore i utječe na cijelu Europu i šire, objavio je Euronews. 

Problem ima puno komponenti, ali ona koja najviše zabrinjava političke vođe i najviše utječe na kućanstva je inflacija cijena hrane.

Cijene plina u Europi pale su u veljači na najnižu razinu u gotovo 18 mjeseci, no cijene hrane nastavljaju rasti.

- Kada govorimo o cijenama energije u odnosu na cijenu hrane, postoji utjecaj ‘zaostajanja‘ koji moramo uzeti u obzir - objašnjava Rick De Oliveira, energetski analitičar iz TELF AG naglašavajući da se niže cijene energije koje sada imamo moraju pretvoriti u niže troškove proizvodnje hrane kako bismo vidjeli razliku u cijenama.

- Primjerice, cijene koje danas vidimo u supermarketima odražavaju cijene energije prije šest mjeseci kad je hrana proizvedena. Stoga vjerujemo da ćemo vidjeti pad cijena hrane tek za otprilike šest mjeseci ako se cijene energije stabiliziraju - dodao je. 

Cijene hrane u Europskoj uniji u siječnju su u prosjeku porasle za 18,4 posto u usporedbi s godinom prije.

Mađarska je postala ‘šampion‘ poskupljenja hrane (48,2 posto), slijede je Litva (32 posto) i Slovačka (28,6 posto).

Najmanji rast cijena hrane zabilježen je u Švicarskoj (5,8 posto) i Cipru (10,3 posto).

- Mislimo da će se povjerenje potrošača definitivno poboljšati prema kraju 2023., ali će trebati puno više vremena da se riješi kriza troškova života - prognozira De Oliveira.

Utjecaj krize troškova života najozbiljnija je prijetnja globalnoj zajednici prema izvješću o rizicima Svjetskog ekonomskog foruma za 2023. godinu.

Rastom cijena hrane povećavaju se nesigurnost hrane i socijalne napetosti, opterećuju se proračuni vlada koje se bore sa sve većim računima za uvoz hrane i smanjenim kapacitetom za financiranje dodatne socijalne zaštite najugroženijima. 

Problemu je pridonio rat u Ukrajini. Ruska invazija dovela je do rekordnog skoka cijena žitarica i drugih namirnica.

Kriza je dovela do uličnih prosvjeda i štrajkova u mnogim europskim zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se radnici javnog sektora spore s vladom glede plaća i radnih uvjeta. 

28. svibanj 2023 15:17