Biznis i politika
StoryEditor

Liderovih 500 najboljih: Pogledajte kojih je deset najuspješnijih kompanija u Hrvatskoj

21. Rujan 2022.

Na listi 500 najboljih kompanija koju objavljujemo u istoimenoj publikaciji u suradnji s Dunom & Bradstreetom, među deset najvećih stvaratelja nove vrijednosti najzastupljenije su banke.

Osim Zagrebačke banke, koja je poboljšala plasman za jedno mjesto i ostvarila najbolji rezultat, tu su PBZ (zadržao treću poziciju), Erste banka (popela se s desetog mjesta na peto) i OTP banka (također skočila za pet pozicija, i sad je osma). Zaba je podigla novostvorenu vrijednost za čak 78 posto, na 427 milijuna eura, što je njezin najbolji rezultat u povijesti. Prihodi su narasli 21,5 posto, ali su još 269 milijuna eura manji od rekordne 2014., no zato je dobit narasla čak 156 posto, i prvi put je veća od 300 milijuna eura. Stoga ne čudi da je produktivnost prošle godine porasla 87 posto. S druge strane, lani je Zaba nastavila smanjivati broj zaposlenih. Izgubljena su još 182 radna mjesta, a u deset godina broj zaposlenih smanjen je s 4303 na 3525 ljudi, dakle za 778, odnosno 18 posto.

PBZ je rastao umjerenije – NV je povećan 19 posto, prihodi 7,3 posto, dobit 53 posto. Iako i PBZ posljednjih godina uglavnom smanjuje broj zaposlenih, prošle je godine preokrenuo trend i završio je sa 196 ljudi više nego prethodne. Ostale dvije banke iz top 10 skočile su za pet mjesta. Riječka Erste banka i splitska OTP banka povećale su NV za više od 60 posto, i to bez smanjivanja broja zaposlenih, a u proteklih nekoliko godina zaposlenost im je i porasla, pogotovu kod OTP banke, ali ona je preuzela Splitsku banku i njezine zaposlenike.

Dobro zastupljeni energetičari

Uobičajeno su dobro među deset najboljih zastupljeni energetičari – Ina se nakon prošlogodišnje apstinencije zbog iskazana gubitka vratila blizu vrhu, ali na velikoj udaljenosti od prvoplasirane Zagrebačke banke (većoj od sto milijuna eura). Tu su, kao i obično, i dvije HEP-ove tvrtke. HEP – operator distribucijskog sustava spustio se za jedno mjesto, i sad je sedmi, a matična kompanija, HEP, izgubila je pet pozicija, i sad je deveta. Top 10 zatvara još jedan monopolist, Hrvatske šume (lani su bile osme). Najveći telekom, HT, spustio se s prve na četvrtu poziciju, a čast industrijskog sektora brani Pliva na šestom mjestu (lani je bila peta). Iz prvih deset ispali su HP – Hrvatska pošta (s devetog na 12. mjesto) i HEP proizvodnja (sa sedmog na 17. mjesto).

Počelo je 'duvati' – najveći skok za Krš-Pađene

Energetičari osim velike zastupljenosti u vrhu liste imaju i tvrtku koja je napravila najveći skok na listi. C.E.M.P. iz Donjeg Stupnika Milenka Bašića stoji iza kontroverznog projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. Iz te korupcijske afere koja će očito još dugo čekati pravosudni epilog svi se sjećamo rečenice nekadašnje kninske gradonačelnice i HDZ-ove moćnice Josipe Rimac: 'Kad bude duvalo, ti puniš džepove.' I počelo je 'duvati'. U prvoj godini punog pogona 48 vjetroturbina 'proizvelo' je 45,8 milijuna eura prihoda, ostvarilo 16 milijuna eura NV-a, a tolika je i iskazana dobit. Tako je i C.E.M.P. skočio na listi za čak 742 mjesta – s 912. na 168.

image

top 10

foto

Kompletnu listu najboljih kompanija možete pronaći na 156 stranica digitalnog i tiskanog posebnog izdanja '500 najboljih' uz novi broj Lidera

19. travanj 2024 02:14