Biznis i politika
StoryEditor

Mali distributeri: Svakim poskupljenjem goriva više zarađuje isključivo država

03. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Udruga malih distributera goriva tvrdi da vlada i najnovijom odlukom o ograničenju cijena naftnih derivata i dalje sustavno uništava poduzetništvo, poduzetnike i njihove zaposlenike u Hrvatskoj, te da sa svakom prodanom litrom goriva i njegovom većom cijenom više zarađuje jedino i isključivo država.

U priopćenju Udruge malih distributera goriva stoji kako oni zapošljavaju više od tisuću radnika, kao i da su do sada za vrijeme vladine regulacije cijena naftnih derivata izgubili više od 250 milijuna kuna ili 34 milijuna eura.

Tvrde da vlada građanima za svaku prodanu litru goriva iz džepa uzima 50 posto ukupne dizela i benzina.

- Pojednostavljeno, država od goriva zarađuje više od uvoznika, proizvođača i rafinerija sirove nafte te trgovaca, skladištara i prijevoznika naftnih derivata zajedno. Svakom prodanom litrom i većom cijenom goriva više zarađuje jedino i isključivo država, a trgovci naftnih derivata pri tome propadaju upravo zbog odluka vlade - navodi se u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

Tvrde kako žele najnižu cijenu goriva za građane, ali i da cijena ovisi isključivo o stavu države koja, navode, ne samo da se nije odrekla dijela zarade, ‘nego ostvaruje rekordne zarade na tuđem radu‘.

Nakon stabilizacije cijena država se može odreći dijela koji prikuplja od prodaje naftnih derivata i tako stvarno pomoći i građanima i tvrtkama, predlažu iz udruge.

Pozivaju vladu da objavi podatke o prihodima državnog proračuna iz trošarina i poreza na naftne derivate u zadnjih godinu dana i obznani ‘iznos koji su uzeli iz džepova građana‘.

- Još jednom pozivamo na razum, da se prestanu uništavati poduzetnici i njihovi zaposlenici u Hrvatskoj. Za jeftinije gorivo država se mora odreći dio sada rekordnih zarada. Građani moraju biti svjesni da bi bez državnih nameta benzin koštao četiri kune a dizel pet kuna. Za skupe derivate krivi su isključivo trošarine i porezi države - zaključuje se u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

19. travanj 2024 00:26