Biznis i politika
StoryEditor

Miljavac: Propadamo, neka nam država proda gorivo iz rezervi po povoljnijoj cijeni

04. Srpanj 2022.
cijene goriva

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac razočaran je uredbom Vlade po kojoj se cijene goriva zadržavaju na dosadašnjoj razini, kazavši da će mali trgovci početi zatvarati benzinske postaje, a spas vidi u tome da im država prodaje gorivo iz rezervi po povoljnijim cijenama. 

"Razočarani smo odnosom države prema cijenama goriva. To je loše i za državu i za kupce, a na kraju i za nas distributere, rekao je Miljavac za Hinu, dodavši kako uskoro na njihovim postajama neće biti goriva, odnosno kako se kod nekih distributera već osjeća manjak.

"Počet ćemo zatvarati benzinske postaje, jer nabavna cijena ne može biti veća od izlazne", kaže Miljavac istaknuvši, međutim, da će tražiti pojašnjenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za najnoviju odluku Vlade. 

Do sada su, naveo je, mali trgovci imali gubitak od jedne kune po prodanoj litri goriva, a sada će taj gubitak biti nešto iznad 60 lipa. 

Ukazao je i na skup prijevoz goriva do njihovih postaja, na troškove osoblja i amortizacije objekata.

- Cisterna dizela stoji nas oko 420 tisuća kuna, gotovo 50 posto više nego prije godinu dana. Ti su troškovi neizdrživi, moramo imati novac da to platimo, a nemamo ga, mnogi danas ne prihvaćaju ni avans -  naglasio je Miljavac, rekavši i da je njegova branša trenutno najneprofitabilnija branša u Hrvatskoj.

- Ako nas žele spasiti, država bi nam trebala prodavati gorivo iz rezervi i to po  nižim cijenama. Današnja uredba donijet će mnogo problema, mnogi od nas neće imati goriva - zaključio je čelni čovjek Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.   

Vlada je u  ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene.

11. travanj 2024 21:50