Biznis i politika
StoryEditor

Na PlayStation Storeu još uvijek nema eura, oglasio se i Državni inspektorat

31. Srpanj 2023.

Ovog tjedna ulazimo u osmi mjesec korištenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, a prijelazni period ‘sa starog na novo‘ bio je mukotrpan za brojne trgovce koji su se u vrlo kratkom vremenu morali prebaciti na nove cijene i novu valutu. Za sve, osim za PlayStation Store.

Kako smo nedavno objavili u Lideru, internetska trgovina PlayStationa za hrvatsko tržište još uvijek nije prebacila cijene artikala na euro, nego su i dalje izraženi u kunama. A kako ne bi upali u probleme s državnim tijelima, korisnicima su onemogućili direktno plaćanje u trgovini pa oni, sada već osam mjeseci, plaćati moraju putem digitalnog novčanika koji je nadoplativ samo putem darovnih kartica PlayStation Storea.

Smije li ovo određeni trgovac raditi već osam mjeseci te treba li snositi posljedice za kašnjenje u konverziji pitali smo Državni inspektorat. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

– Tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela je istražne radnje vezano uz temu Vašega upita, a kojima je utvrđeno da je adresa internetske trgovine u vlasništvu trgovca sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Isto tako, provedenim istražnim radnjama je utvrđeno da trgovac oglašava i prodaje igrice za hrvatsko tržište, te je u vezi predmetnog, za  potrošače, a vezano uz plaćanje i kupnju navedenih igrica, u bitnome istaknuo obavijest da imajući u vidu proces uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, plaćanja putem navedene stranice će biti moguća isključivo korištenjem postojećih sredstava na registriranom računu ili iskorištavanjem PlayStation poklon kartica, odnosno da potrošači neće moći plaćati ili nadopunjavati svoj novčanik (na registriranom računu) izravno na PlayStation Storeu koristeći kreditne kartice, debitne kartice ili druge metode plaćanja kao što je PayPal dok proces uvođenja eura ne završi, pri čemu trgovac navodi da poklon kartice za PlayStation potrošači mogu kupiti u lokalnim trgovinama ili online trgovinama.

Imajući u vidu da je provedenim istražnim radnjama utvrđeno da je sjedište trgovca u Ujedinjenom Kraljevstvu, a budući da Ujedinjeno Kraljevstvo nije članica Europske unije, ističemo da tržišna inspekcija nema ovlasti za provođenjem inspekcijskog nadzora nad trgovcem, odnosno poslati zahtjev za razmjenom informacije ili zahtjev za provedenim mjerama nadležnom tijelu u državi članici Europske unije u kojoj je sjedište trgovca sukladno odredbama Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/2394. Međutim, tržišna inspekcija Državnog inspektorata je kontaktirala CMA Consumer & Markets Authority sa sjedištem u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, odnosno nadležno tijelo za zaštitu potrošača u Ujedinjenom Kraljevstvu informirajući ih u svezi navedene problematike te obavljenih istražnih radnji tržišne inspekcije Državnog inspektorata u svezi predmetnog te je daljnja provedba u nadležnosti istih – priopćili su iz Državnog inspektorata.

Pojednostavljeno rečeno, dokle god PlayStation ima onemogućeno direktno plaćanje u svojoj internetskoj trgovini, cijene očito i dalje može isticati u kunama, a zaljubljenici u videoigre morat će i dalje svoje omiljene proizvode kupovati putem darovnih kartica jer iz navedene trgovine još uvijek nema novih informacija o tome kada bi se konverzija na novu valutu mogla finalizirati.

29. travanj 2024 03:56