Biznis i politika
StoryEditor

Naknada za opskrbljivače izvor cjenovnog rata za zagrebačke kupce plina

27. Rujan 2024.

Naknada za distribuciju pruža prostor za cjenovni rat između Međimurje plina i Gradske plinare Zagreb-Opskrba (GPZ-O), a dodatni prostor imat će i u slučaju tople zime zbog kretanja na tržištu. Međutim, to ne znači da će im ponuđeno pojeftinjenje značajno nagristi dobit, dok je korist za krajnjeg prosječnog potrošača tek simbolična. U petak 27. rujna konačno bi trebao isteći rok za odabir opskrbljivača na zagrebačkom području. Naime, prvi rok za potrošače na području Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice istekao je 23. rujna, ali je produžen zbog velikog interesa građana da ostanu korisnici usluga GPZ-O.

Naime, ovaj rok vrijedi samo za potrošače koji žele da ih i dalje opskrbljuje GPZ-O koji je sada opsrbljivač u tržišnoj usluzi. Svi koji ne potpišu novi ugovor automatski će postati korisnici javne usluge Međimurje plina. Podsjetimo, Međimurje plin će početkom listopada ove godine od GPZ-O preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, jer je na natječaju u svibnju koji je privukao dosta medijske pažnje ponudio cijenu od 0,0095 eura po kilovatsatu.

Sada može jeftinije

Time je iz međimurski opskrbljivač s matičnog teritorija izbacio GPZ-O koji je na tom natječaju ponudio 0,0102 eura. Opskrba zagrebačkog područja sa 290 tisuća kućanstava očito je za obje plinare vrlo važna, o čemu svjedoči i cjenovni rat u koji su krenule. Iako je na dva natječaja tvrdio kako ne može ponuditi manje, GPZ-O sada nudi 10 centi nižu cijenu nego Međimurje plin. Međimurska tvrtka nije skrštenih ruku gledala na taj izazov pa je prije nekoliko dana najavila kako će ponuditi cijenu nižu za dodatnih 10 centi od cijene koju za sljedećih godinu dana ponudi GPZ-O.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) krajem kolovoza objavila je nove maksimalne cijene plina u javnoj usluzi. S dosadašnje nabavne cijena od 26,40 eura po MWh, po novoj Metodologiji za izračun, cijena je porasla na 37,50 eura/MWh, što je poskupljenje od 42,5 posto. Gdje je onda računica Međimurje plinu i GPZ-O za snižavanje cijena, pitali smo Dalibora Pudića, predsjednika Hrvatske stručne udruge za plin.

image

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin

foto Ratko Mavar

- HERA je cijenu plina izračunala prema Metodologiji utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, a koja se temelji na prosječnoj cijeni koja je bila u lipnju 2024. godine na TTF tržištu. Na tu cijenu dodaje se trošak distribucije te opskrbna marža opskrbljivača koja obuhvaća i transportni trošak i trošak skladištenja kao i naknada za uslugu opskrbe. U toj naknadi za opskrbljivače, ali i u tržišnoj cijeni ima prostora za korigiranje cijene opskrbljivača, ali i u tržišnoj cijeni plina jer ekonomija obujma je ta koja nekim opskrbljivačima može osigurati nižu cijenu u nabavi - pojašnjava Pudić.

Kako dodaje, tržišna cijena najvećim dijelom ovisi o ponudi i potražnji na svjetskom a potom i europskom tržištu, a velikim dijelom na nju mogu utjecati i vremenski uvjeti. - Toplija zima i punija skladišta mogu utjecati na smanjenu potražnju pa time i na nižu tržišnu cijenu plina - tvrdi taj stručnjak.

Sukob titana

Prema njegovu mišljenju, bitka za kupce između Međimurje plina i Gradske plinare Zagreb Opskrba sada je borba titana za kupce. - Jedni moraju dokazati da su ih spremni zadržati, a drugi se dokazati da su zaslužili kupce. Nakon što je dobilo distribuciju u okviru javne usluge na zagrebačkom području, Međimurje plin počelo je biti zanimljivo veletrgovcima plinom. Snižavanja cijene kojima svjedočimo u suštini nisu velika. Unatoč jeftinijoj ponudi, profit bi i dalje trebali imati, a isti će ovisit o riziku koji su preuzeli u poslovanju - kaže Pudić.

Međimurje plin u prošloj godini ostvario je prihode od 58 milijuna eura te ima 75 zaposlenih. Nakon pobjede na natječaju tvrdili su kako imaju kapacitete za preuzimanje ovako krupnog zalogaja kao što je opskrba zagrebačkog područja.

27. rujan 2024 10:43