Biznis i politika
StoryEditor

Nakon električnih vozila na carinskoj meti EU-a i kineski internetski trgovci

03. Srpanj 2024.
Temu i Shein
Europska komisija kasnije ovog mjeseca predložit će ukidanje sadašnjeg praga od 150 eura ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine

Već je svima jasno da se u Uniji samo razmišlja o regulacijama i zakonima pa ne čudi da nakon carina na kineska električna vozila EU traži nove žrtve svoje carinske politike. A našli su ih u kineskim internetskim trgovcima poput popularnih Temua i Sheina. Sada u Bruxellesu mozgaju i smišljaju planove za nametanje carina na jeftinu robu kupljenu od kineskih internetskih trgovaca u nastojanju da se zaustavi porast robe za koju EU kaže da je ‘nestandardna roba‘ koja dolazi iz Kine.

Europska komisija kasnije ovog mjeseca predložit će ukidanje sadašnjeg praga od 150 eura ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine, izjavile su za Financial Times tri osobe upućene u to pitanje. Glavne ciljane platforme bile su kineska internetska tržišta Temu i AliExpress te trgovac odjećom Shein, rekao je jedan dužnosnik.

Prošle godine, prema Komisiji, u EU je uvezeno 2,3 milijarde artikala ispod bescarinskog praga od 150 eura. Uvoz e-trgovine više se nego udvostručio iz godine u godinu, premašivši 350.000 artikala u travnju — ili preračunato, gotovo dvije isporuke po kućanstvu, pokazuju podaci Komisije.

Kina ima koristi od subvencioniranih troškova poštarine, što znači da je isplativo slati jeftinu robu zračnim putem, što nikako ne odgovara skupljim proizvođačima u Uniji.

Najavljene odredbe bi se primjenjivale na sve online trgovce koji dostavljaju kupcima Unije, izravno izvan bloka. Amazon sa sjedištem u SAD-u obično koristi prodavače sa sjedištem u Europi, navode iz Komisije.

Obavezna registracija

Druga moguća mjera bila bi obvezna registracija velikih platformi za plaćanje PDV-a online, bez obzira na njihovu vrijednost. Od 2021. paketi poslani tvrtkama iz EU-a već plaćaju PDV bez obzira na njihovu vrijednost, ali su oslobođeni carine.

Komisija je već predložila ukidanje praga carina prošle godine, ali bi sada mogla ubrzati njegovo usvajanje kako bi se suzbila val jeftinog uvoza, rekao je jedan dužnosnik EU.

Međutim, drugi je dužnosnik upozorio da bi natjerati zemlje EU-a na dogovor moglo biti teško, s obzirom na to da bi novi režim povećao opterećenje ionako preopterećenih carinskih službenika.

Broj opasnih proizvoda koje su prijavile zemlje EU-a skočio je za više od 50 posto od 2022. do 2023. na više od 3400. Kozmetika, igračke, električni uređaji i odjeća bili su među proizvodima s najviše sigurnosnih problema, navode iz komisije.

Industrija igračaka u EU optužila je kineske trgovce za isporuku opasnih igračaka u Europu. Toy Industries of Europe, industrijska grupa, rekla je u veljači da je kupila 19 igračaka od Temua i otkrila da nijedna nije u skladu sa standardima EU-a, dok je 18 predstavljalo stvarni sigurnosni rizik za djecu.

Temu je nakon toga uklonio sve proizvode sa svoje web stranice u Europi te su dodali kako im je ‘sigurnost proizvoda od najvećeg značaja‘.

Christel Delberghe, glavna direktorica EuroCommercea, maloprodajne lobističke skupine je rekao kako žele ‘iste uvijete na razini EU-a u online maloprodaji za sve bez obzira gdje su osnovani‘. Dodala je i to da je ‘postojeće zakonodavstvo dostatno ali da je potrebna i učinkovita prekogranična strategija provedbe‘.

24. srpanj 2024 01:12