Biznis i politika
StoryEditor

Neizvjesnost američkih izbora potresa europski energetski sektor

29. Srpanj 2024.
čista energija ulaganja

Europske kompanije usmjerene na čistu energiju preispituju ulagačke planove, strepeći od pada prodaje i smanjenja financiranja američkih projekata u slučaju izborne pobjede Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Joe Biden uveo je mjeru za borbu protiv klimatskih promjena koju je Trump kritizirao nazvavši ju „novom zelenom prijevarom” te se očekuje da će u slučaju pobjede pokušati poništiti velik dio napora koje je u to uložila sadašnja vlada, uključujući Zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji nudi porezne olakšice i subvencije američkim i stranim kompanijama koje ulažu u održivu energiju.

Zakon donesen 2022. godine djelovao je kao snažan poticaj europskim kompanijama iz tog sektora da dodatno ulože ili uspostave svoju prisutnost u SAD-u, no nagovještaj drugog Trumpovog mandata ih osujećuje u tim namjerama.

- S Donaldom Trumpom koji je oportunistički nastrojen, vrlo polemičan i prilično nepredvidiv, morate se zapitati ima li smisla ulaziti u takvu okladu -  rekao je izvršni direktor luksemburškog proizvođača vodika H2Apex Peter Roessner.

Kompanija je, prema zakonu IRA, mogla izgraditi tvornice za proizvodnju spremnika vodika u SAD-u za oko trećinu od 15 milijuna dolara troškova. Međutim, u veljači je Roessner, unatoč tome što je obavio prve razgovore s potencijalnim klijentima, odlučio otkazati taj plan u slučaju Trumpove pobjede.

Tržišne oklade da će Trump ponovno osvojiti mandat u studenom pojačale su se otkad je na njega pucano tijekom predizbornog skupa i nakon što je osigurao nominaciju Republikanske stranke.

Nedavne ankete pokazuju da se jaz između Trumpa i Kamale Harris, vjerojatne kandidatkinje demokrata sličnih klimatskih stavova Bidenovim, smanjuje. Ipak, Roessnerovi komentari odražavaju zabrinutost među europskim kompanijama za tehnologije održive energije zbog toga što bi Trumpovo ponovno predsjednikovanje moglo značiti te kako se pokušavaju pripremiti i za takav scenarij.

Kompanija za energetske podatke i analitiku Wood Mackenzie smatra da bi ponovni Trumpov izbor ugrozio projekcije ulaganja u energiju s niskim udjelom ugljika u vrijednosti od bilijun dolara, do 2050. godine.

Konzultantska kuća Roland Berger priopćila je pak da, iako je potpuno ukidanje IRA-e malo vjerojatno, Trumpova administracija još uvijek može dovesti u pitanje poticaje za električna vozila, njihovo punjenje, solarnu energiju i energetsku učinkovitost.

Njemačka solarna tvrtka SMA Solar objavila je prošlog mjeseca upozorenje o dobiti, navodeći moguću promjenu vlasti u SAD-u, drugom najvećem svjetskom solarnom tržištu nakon Kine, kao jedan od faktora rizika.

Ulagati ili ne, pitanje je sad

Iako Solar za sada ne odustaje od planova ulaganja, kompanija je 4. srpnja priopćila da ‘primjećuje da nejasan ishod predsjedničkih izbora u SAD-u trenutno dovodi do određene nevoljkosti za ulaganje u obnovljive izvore energije na lokalnoj razini‘. S druge strane, čini se da neke kompanije neizvjesnost nije pokolebala.

Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex je, primjerice, prošlog mjeseca priopćio da će nastaviti proizvodnju u tvornici u Iowi koja je trenutno u stanju mirovanja, objasnivši da će SAD ostati važno i dovoljno veliko tržište u budućnosti "bez obzira na politički razvoj događaja".

Nekoliko drugih kompanija, međutim, izvješćuje o kašnjenjima budući da potencijalni partneri od kojih se očekuje da sufinanciraju projekte ne ispunjavaju svoje obveze.

Thyssenkrupp Nucera izvijestila je o kašnjenju konačnih odluka o ulaganjima u američke projekte. Kompanija je priopćila da, iako se i dalje usredotočuje na SAD, postaje ključno kako će provedba IRA-e izgledati nakon izbora.

Neizvjesnost oko ishoda izbora u SAD-u i njegovog utjecaja počinje se širiti i na industrije izvan sektora čistih tehnologija. Primjerice, njemačka tvrtka za proizvodnju strojeva Trumpf izvijestila je početkom srpnja o 12-postotnom padu prodaje u SAD-u u svojoj fiskalnoj 2023./24. godini, okrivivši ‘geopolitičke neizvjesnosti‘ zbog kojih su industrijski kupci bili na oprezu.

14. rujan 2024 11:48