Biznis i politika
StoryEditor

Nekadašnji američki jednorog WeWork izašao iz stečaja s novim izvršnim direktorom

13. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Nekadašnji američki jednorog WeWork, koji pruža uslugu coworking uredskog prostora za kompanije, ovoga je tjedna izašao iz stečaja te je novim izvršnim direktorom imenovan John Santora, bivši direktor tvrtke Cushman & Wakefield koji je u ovoj kompaniji proveo čak četiri desetljeća.

Podsjetimo, WeWork, bivši jednorog vrijedan 47 milijardi dolara, u studenom je podnio zahtjev za bankrotom zbog iznimno niske potražnje za coworking prostorom nastalom uslijed pandemije Covid-19, rada na daljinu i masovnih otpuštanja, no trenutno, čini se, ova kompanija dolazi na staro. 

Santora tako postaje četvrti izvršni direktor WeWorka u posljednjih pet godina nakon neuspjelog IPO-a 2019., izlaska na burzu 2021. godine i naknadnog restrukturiranja, a zamijenit će Davida Tolleya koji je na poziciju privremenog izvršnog direktora došao u svibnju prošle godine te je u listopadu imenovan i stalnim izvršnim direktorom.

Tijekom Tolleyjeva kratkog mandata, WeWork je ponovno pregovarao o više od 190 ugovora o najmu i napustio više od 170, kako su priopćili, ‘neprofitabilnih‘ lokacija. Smanjenje WeWorkova portfelja nekretnina osigurao je ovoj tvrtki 400 milijuna dolara dodatnog kapitala, a prošlog su tjedna priopćili da im portfelj trenutno uključuje oko 45 milijuna kvadrata na 600 lokacija u 37 zemalja. Vrijedi spomena da, iako je smanjio broj lokacija na kojima posluje, WeWork nije izašao niti iz jedne države na koje se proširio nego se samo povukao iz pojedinih gradova.

Poslovni plan tvrtke koju podupire SoftBank nakon stečaja temelji se na značajnom smanjenju budućih troškova najma, a pregovori koji su se vodili proteklih mjeseci omogućili su tvrtki da izađe iz stečaja s manje lokacija, ali prema riječima WeWorkovog globalnog voditelja nekretnina Petera Greenspana, boljim planovima s obzirom da se potreba za ovakvim vrstama usluga i coworking prostora nakon pandemije znatno povećala.

– Dobro je vrijeme da prođemo kroz pregovore s vlasnicima nekretnina i razmislimo kako monetizirati sav taj uredski prostor koji je prije bio ispunjen tradicionalnim, dugoročnim najmovima – rekao je Greenspan za američke medije.

Podsjetimo, WeWork su 2010. osnovali Adam Neumann i Miguel McKelvey. Pod Neumannom, WeWork se brzo proširio i postao, prošao kroz godine povijesnog rasta i velikih rundi financiranja te je postao najvrjedniji startup u SAD-u, ali zbog težnje za rastom nauštrb profita te njegovog ekscentričnog ponašanja i vodstva tvrtkin IPO je propao 2019. te je ubrzo smijenjen.

25. lipanj 2024 00:36