Biznis i politika
StoryEditor

Neočekivani skokovi inflacije u Francuskoj i Španjolskoj stavljaju pritisak na ECB

28. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Ulagači su povisili oklade na najveće kamatne stope Europske središnje banke (ECB) na četiri posto po prvi put nakon što je inflacija u Francuskoj i Španjolskoj neočekivano porasla.

Potrošačke cijene u Francuskoj skočile su u veljači za rekordnih 7,2 posto u odnosu na godinu dana prije, jer su troškovi hrane i usluga porasli. Španjolska je zabilježila napredak od 6,1 posto. Analitičari su procijenili da će rast cijena ostati nepromijenjen na sedam posto u Francuskoj i spor u Španjolskoj, objavio je Bloomberg. 

Snažnija očitanja iz drugog i četvrtog najvećeg gospodarstva eurozone učvrstit će pomak stope od pola boda koji ECB planira za ožujak i poduprijeti one dužnosnike koji kažu da su potrebni veći pomaci izvan toga kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Ulagači su se kladili na produljeni monetarni ciklus ECB-a, procjenjujući rizik rezova ove godine i kladeći se da će kamatna stopa na depozite nastaviti rasti u 2024. godini. 

Trgovci su sada povećali oklade na takozvanu terminalnu stopu s 3,5 posto na početku godine, potreseni i lošijim podacima o cijenama iz SAD-a nego što se očekivalo. ECB-ova kamatna stopa na depozite, koja trenutno iznosi 2,5 posto, nikada nije bila tako visoka kao četiri posto.

Gdje god da završi, tamo može i ostati neko vrijeme. Glavni ekonomist Philip Lane rekao je u primjedbama za Reuters objavljenim ranije u utorak da bi dužnosnici mogli zadržati troškove posudbe na visokoj razini neko vrijeme nakon što dosegnu vrhunac.

Cijene se potencijalno približavaju vrhuncu

Uoči sastanka u ožujku, kreatori politike ovog će tjedna proučavati podatke o inflaciji diljem kontinenta, s tvrdoglavim temeljnim pritiscima na cijene u njihovom trenutačnom fokusu, čak i dok se glavna brojka za blok od 20 zemalja povlači. Podaci za europodručje trebali bi biti objavljeni u četvrtak, a ekonomisti predviđaju povlačenje na 8,3 posto s 8,6 posto.

Osim što predstavljaju izazov za ECB, podaci od utorka zabrinut će političare - unatoč tome što su francuski i španjolski brojevi još uvijek među najnižima u eurozoni.

Najveći skok cijena u jednoj generaciji postaje sve teži izazov za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji se već suočava s masovnim prosvjedima zbog svojih planova za reviziju mirovina.

Iako je njegova vlada potrošila goleme iznose za suzbijanje prošlogodišnjeg početnog šoka cijena energije, stresovi na javnim financijama su je natjerali da umanji određenu potporu. Istodobno se inflacija širi na robu i usluge u koje država teže može intervenirati.

Mnogi francuski potrošači smanjuju svoju potrošnju kao odgovor na skok cijena, pri čemu 55 posto manje koristi svoje automobile, 51 posto kupuje manje odjeće, a 50 posto rjeđe izlazi, prema studiji NielsenIQ-a. Među onima između 18 i 35 godina, 30 posto je prestalo doručkovati svaki dan, rekao je NielsenIQ.

Šef Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau smatra da se skokovite cijene približavaju vrhuncu. Nakon vjerojatnog povećanja kamatne stope od 50 baznih bodova sljedećeg mjeseca, bit će manje ‘žurnosti‘ za ECB da djeluje, rekao je ovaj mjesec.

U Španjolskoj će vlada premijera Pedra Sancheza biti pod većim pritiskom da zadrži cijene u izbornoj godini u kojoj se očekuje da će se kandidirati za još jedan mandat.

20. travanj 2024 11:35