Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka razvodnjava plan smanjenja troškova koji je razbjesnio poljoprivrednike

05. Siječanj 2024.
Berlin, protesti, poljoprivrednici

Prošlog mjeseca čelnici nepopularne trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza predstavili su planove uštede kako bi popunili rupu od 17 milijardi eura u proračunu za 2024. godinu. Plan je bio smanjiti porezne olakšice za poljoprivredni dizel i ukinuti izuzeća od državnog poreza na poljoprivredna vozila, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i proteste njemačkih poljoprivrednika koji su s traktorima okupirali Berlin.

No, nakon mjesec dana protestiranja njemačkih farmera koji su kao i kanadski i nizozemski prije njih izašli na ceste, vlada je odlučila ublažiti najavljene planove uštede, najavivši odustajanje od prijedloga za ukidanje izuzeća od poreza za poljoprivredna vozila te su najavili da će postupno smanjiti porezne olakšice za dizelsko gorivo koje se koristi u poljoprivredi.

Čak je i ministar poljoprivrede Cem Özdemir govorio protiv toga da se rezovi provedu u potpunosti jer kako je rekao ‘poljoprivrednici nemaju alternativu dizelu‘.

U priopćenju vlade stoji da su se Scholz, vicekancelar Robert Habeck i ministar financija Christian Lindner složili zadržati izuzeće od poreza za poljoprivredna vozila. Također, porezne olakšice na dizel ipak neće prestati odjednom, dajući poljoprivrednicima ‘više vremena za prilagodbu‘, dodaje se u priopćenju.

One će se ove godine smanjiti za 40 posto, a u svakoj od sljedeće dvije godine po još 30 posto.

Međutim, Udruga njemačkih poljoprivrednika rekla je da vladin zaokret nije otišao dovoljno daleko, da nisu zadovoljni te da će održati svoje planirane prosvjede i idućih dana.

- Ovo može biti samo prvi korak. Naše stajalište je nepromijenjeno, a to je da oba predložena stajališta vlade moraju biti povučena sa pregovaračkog stola - rekao je u izjavi predsjednik Udruge Joachim Rukwied.

Ostali aspekti dogovora o proračunu uključivali su nagli prekid subvencija za kupnju novih električnih automobila, koje su prvotno trebale ostati na snazi do kraja ove godine. Habeckovo Ministarstvo gospodarstva najavilo je prekid novih prijava. Vlada je početkom godine također podigla njemačku pristojbu na emisije ugljičnog dioksida iz goriva za više nego što je prethodno planirano, što bi trebalo utjecati na cijene benzina, dizela, prirodnog plina i lož ulja. Cijena CO2 porasla je na 45 eura (oko 49 dolara) po toni emisije s prethodnih 30 eura.

27. travanj 2024 18:53