Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka suspendira tržišno natjecanje u proizvodnji šećera

06. Rujan 2022.

Njemačke šećerane Nordzucker, Südzucker, Pfeifer & Langen i Cosun Beet namjeravaju surađivati kako bi osigurale proizvodnju šećera u slučaju nestašice plina, priopćio je u utorak regulator za tržišno natjecanje.

Kompanije će u slučaju prekida opskrbe plinom i obustave proizvodnje u nekim pogonima zbog racioniranja potrošnje dijeliti proizvodne kapacitete, prema sporazumu koji je odobrio Bundeskartellamt.

U suradnju će se uključiti i udruženje industrije šećera Verein der Zuckerindustrie (VdZ).

- Cilj je suradnje proizvođača šećera u ovim teškim vremenima ublažiti negativan utjecaj mogućih nestašica plina na proizvodnju. Brojne tvornice šećera trenutno rade na prirodni plin - kazao je predsjednik Bundeskartellamta Andreas Mundt.

Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnje, a takav scenarij treba izbjeći i u interesu potrošača, budući da bi cijene šećera u tom slučaju snažno porasle, a to bi utjecalo i na druge proizvode, tumači Mundt.

Suradnja je vremenski ograničena iznimka koja bi trebala ublažiti probleme u slučaju nestašice plina, naglasio je.

Tvrtke moraju prvo iskoristiti sve slobodne proizvodne kapacitete u tvornicama u matičnoj Njemačkoj i u Europi i pokušati preraditi šećernu repu u onima koje ne koriste plin, pod uvjetom da je to ekonomski izvedivo zbog troškova transporta, stoji u priopćenju.

Kao pripremnu i provedbenu mjeru, VdZ će od šećerana pribaviti informacije o raspoloživim prerađivačkim kapacitetima i kontinuirano ih pratiti kako bi utvrdio koji se kapaciteti mogu staviti na raspolaganje na dobrovoljnoj osnovi.

Sezona prerade šećerne repe trebala bi početi u rujnu i završiti u prvom tromjesečju iduće godine.

Francuska kreće ranije

U Francuskoj su proizvođači šećera odlučili ranije krenuti s proizvodnjom u novoj sezoni kako bi izbjegli moguća ograničenja u potrošnji energije ove zime.

Sezona obično kreće sredinom rujna i završava početkom veljače, ali Tereos i Cristal Union, dva najveća proizvođača šećera u Francuskoj, krenula su s proizvodnjom već prošlog tjedna.

"Pomaknuli smo početak rada naših pogona kako ne bismo bili aktivni tijekom siječnja i veljače, najhladnijih mjeseci, budući da će rizik ograničenja potrošnje tada biti najveći", rekao je izvršni direktor Cristal Uniona Xavier Astolfi.

24. travanj 2024 05:47