Biznis i politika
StoryEditor

Nouriel Roubini: Čeka nas ‘duga i ružna‘ recesija

22. Rujan 2022.
Nouriel Roubini 

Piše: Roko Kalafatić

Jedan od prvih stručnjaka koji je predvidio recesiju 2008. godine upozorava da nas očekuje jedan veliki ekonomski pad, a brojni ekonomisti predviđaju takav pad već ove godine.  Ranije ovog mjeseca, stratezi Američke banke (BofA) napisali su da očekuju 'blagu recesiju' tijekom sljedeće godine. 

Drugi stručnjaci, poput bivšeg američkog ministra financija Larryja Summersa, bili su negativni u svojim prognozama recesije, predviđajući da će samo duboka recesija biti dovoljna da popravi četrdesetogodišnju visoku inflaciju koja hara zemljom. Čini se da je i ekonomist Nouriel Roubini, profesor Sveučilišta u New Yorku i izvršni direktor tvrtke Roubini Macro Associates, koji je zaradio nadimak Dr. Doom zbog predviđanja kraha tržišta nekretnina 2007. i 2008. godine, odabrao svoju stranu. 

U nedavnom intervjuu za Bloomberg, Roubini je izjavio da će recesija vjerojatno pogoditi SAD do kraja 2022. nakon čega će pogoditi ostatak svijeta, a moguće je da će trajati cijelu 2023. godinu.

- To neće biti kratka i plitka recesija. Bit će žestoko, dugo i ružno - rekao je Roubini. 

 Dugovi i zombi tvrtke 

Ne bi li spriječile rastuću inflaciju u SAD-u, Federalne rezerve provele su agresivan niz povećanja kamatnih stopa kako bi smirile gospodarstvo. Cilj je omogućiti gospodarstvu meko slijetanje, pri čemu se inflacija vraća na ciljanu godišnju stopu Federalnih rezervi od dva posto, bez izazivanja dodatnog gospodarskog pada ili značajnog porasta nezaposlenosti.  

Ipak, s trenutnom gospodarskom klimom, Fedov cilj mekog slijetanja je 'nemoguća misija' prema Roubiniju, koji vidi brzi rast korporativnog i državnog duga tijekom prošle godine kao indikator. Tijekom recesije 2008. godine, Roubini je tvrdio da su kreditne agencije i vlada loše upravljale i zanemarivale velike količine dugova potrošača i poduzeća, što je pridonijelo padu. U intervjuu za Bloomberg, komentirao je da se gospodarstvo danas suočava s vrlo sličnim prijetnjama. 

Roubini smatra da okruženje stvoreno povećanjem kamatnih stopa ne može dobro završiti zbog rastućih razina globalnog duga nagomilanog nakon pandemije. Kamatne stope na zajmove nastavljaju se povećavati, kao što je Fed signalizirao, a samim time se stvara veći broj takozvanih zombi tvrtki - onih koje su nastale u razdbolju prije pandemije, ali sada posrću bez profita i mogućnosti financiranja svojih dugova.

- Mnoge zombi institucije, zombi kućanstva, kompanije, banke, banke u sjeni i zombi zemlje će umrijeti dok stope nastavljaju rasti - rekao je Roubini. 

'Duga i ružna recesija' također će opustošiti financijska tržišta, upozorio je. Indeks S&P 500, koji je nakon prošlotjednog očitanja inflacije imao jedan od najgorih dana ove godine, mogao bi pasti između 30 i 40 posto, ovisno o tome koliko je ozbiljna recesija. 

Stagflacija u stilu '70-ih

Unatoč rastu kamatnih stopa, Roubini je rekao da bi se inflacija u SAD-u mogla održati zbog velikih skokova u opskrbnom lancu izazvanih pandemijom, tekućih posljedica rata u Ukrajini i kineske politike nulte borbe protiv COVID-a koja nastavlja usporavati gospodarsku aktivnost u zemlji. Kombinacija niskog gospodarskog rasta i rastuće inflacije mogla bi rezultirati najgorim globalnim scenarijem stagflacije u stilu 1970-ih, upozorio je Roubini. Tada su cijene bile visoke, a gospodarstva svejedno stagnirala.

Institucije poput Svjetske banke su više puta upozorile da povratak na stagflaciju i dalje predstavlja ozbiljan problem za globalno gospodarstvo. Još 2020. godine, Roubini je upozorio da bi nova 'velika depresija' mogla pogoditi SAD, primarno zbog rastuće razine duga. U srpnju je predivdio da su 'teška recesija i dužnička te financijska kriza' pred vratima zbog sve većeg broja zombi kompanija u gospodarstvu. 

Ipak, ne slaže se svaki promatrač tržišta s Roubinijevim mišljenjem. Izvršna direktorica Ark Investa, Cathie Wood, nedavno je objavila na Twitteru da će ekonomisti poput njega biti šokirani brzim padom inflacije.

26. travanj 2024 17:18