Biznis i politika
StoryEditor

Nova akcija policije i USKOK-a: uhićeni Damir Škugor iz Ine i šef HOK-a Josip Šurjak

27. Kolovoz 2022.
Damir Škugor i Josip Šurjak

Još jedno subotnje jutro policija i USKOK iskoristili su za veliku akciju uhićenja zbog zlouporabe i pranja novca, i to ovaj put na štetu Ine u trgovini plinom. Kako prenosi Indeks, uhićeno je više osoba, a pretresi se obavljaju u četiri županije. Jutarnji doznaje da se radi o Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Iz pouzdanih izvora' Jutarnji navodi da je uhićen Damir Škugor, direktor Službe trgovine prirodnim plinom u Ini, njegov otac te Josip Šurjak, šef Hrvatske odvjetničke komore i suvlasnik tvrtke OMS upravljanje za trgovanje prirodnim plinom. Uz njega je uhićen i poduzetnik Goran Husić, drugi suvlasnik tvrtke OMS upravljanje.

Sumnjiči se da su Inu oštetili za više stotina milijuna kuna jer su dio novca od prodaje energenata uzimali sebi. Također, prema neslužbenim informacijama, među uhićenima su i osobe iz operative Ine te odvjetnici.

Kako neslužbeno doznaje Večernji, Šurjak i Škugor, inače prijatelji, dogovorili su se da tvrtki OMS upravljanje kojoj je Šurjak suvlasnik prodaju plin po izuzetno niskim cijenama, pa ga kasnije po višestruko većoj cijeni prodaju nekoj stranoj tvrtki.

U toj transakciji Ina je oštećena za oko 100 milijuna kuna, a taj novac je sjeo na račun člana obitelji jednog od osumnjičenika, koji je umirovljenik. Da umirovljenik na računu ima 100 milijuna kuna, primijetio je Ured za sprječavanje pranja novca, koji je potom alarmirao policiju i USKOK.

Osim Škugora, Šurjaka i Husića, Jutarnji prenosi da je na području Slavonije privedena Marija Ratkić, predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije. Riječ je o tvrtki u čijem je nadzornom odboru Damir Škugor.

USKOK i MUP potvrdili akcije

Kako prenosi Hina, Uskok i policija u subotu su potvrdili da su u tijeku uhićenja i pretresi.

Uskok je ne navodeći identitete izvijestio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Osim u Zagrebu, uhićenja i pretrage provode se i na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije.

Odnose se, navode policija i Uskok, na više hrvatskih državljana za koje sumnjaju da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u tom nedjelu te kaznena djela pranja novca.

Uskok je izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika 'donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost'.

U policiji kažu da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uskoku i predati ih pritvorskom nadzorniku.

Iz Ine su u subotu odgovorili da nisu u mogućnosti komentirati 'policijske istrage koje su u tijeku'.

- U potpunosti surađujemo s istražiteljima kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj - navode u toj naftnoj kompaniji.

27. travanj 2024 06:55