Biznis i politika
StoryEditor

Novi kineski premijer Li Qiang pokušava vratiti povjerenje u narušeno gospodarstvo

13. Ožujak 2023.

Novi kineski premijer Li Qiang pokušao je vratiti povjerenje u gospodarstvo zemlje u svom prvom javnom obraćanju otkako je preuzeo dužnost. Rekao je da cilj rasta od pet posto postavljen prošli tjedan ‘neće biti lako‘ ispuniti, ali je dodao da se ‘gospodarstvo stabilizira i ponovno oporavlja‘, objavio je BBC. 

Podsjećamo, drugo najveće svjetsko gospodarstvo još uvijek se bori s negativnim učincima politike nulte epidemije Covida-19.

Izazovi se pojavljuju i zbog smanjenja broja stanovnika i gubitka radnih mjesta. Povjerenje ulagača također je pretrpjelo udarac u posljednjih nekoliko godina jer je kineski čelnik Xi Jinping učvrstio svoju moć uništavajući kineske gospodarstvenike.

- Tijekom razdoblja prošle godine, postojalo je neko netočno mišljenje o razvoju privatnog gospodarstva koje je zabrinulo neke poduzetnike... Okruženje za privatno gospodarstvo postajat će sve bolje i bolje - rekao je novi kineski premijer. 

Li je također zauzeo pomirljiviji ton prema SAD-u.

- Kina i Sjedinjene Države trebaju surađivati, i moraju surađivati. Kada Kina i SAD rade zajedno, mnogo toga možemo postići. Opkoljavanje i potiskivanje nisu prednosti ni za koga - dodao je. 

Kao šef stranke u Šangaju, nadgledao je jednu od najstrožih Covid-19 blokada koja je pogodila kinesko ekonomsko središte, ostavivši mnoge bez hrane na stolu. 

Modernizacija nacionalne obrane i oružanih snaga 

Iako je imenovanje Lija bilo gotovo sigurno nakon stranačkog kongresa u listopadu, on je službeno imenovan na tu ulogu tek tijekom godišnjih sastanaka kineskog zakonodavnog i najvišeg političkog savjetodavnog tijela koji su završili u ponedjeljak.

Kao premijer, sada ima zadatak upravljati kineskim gospodarstvom i njegovo uNzdizanje mnoge je iznenadilo - jer za razliku od gotovo svih svojih prethodnika, nije imao iskustva u radu u središnjoj vladi. Ali on je poznat kao odani prijatelj bivšeg kineskog premijera koji je blisko surađivao s njim u Zhejiangu, jednoj od najbogatijih kineskih provincija, između 2002. i 2007. godine.

- Vođenje mehanizma Državnog vijeća zahtijevat će neke prilagodbe, ali on je vjerojatno imao neku ‘praksu‘ tijekom nulte epidemije Covida budući da je Šangaj, kao najveći grad u Kini, morao blisko surađivati ​​s agencijama Državnog vijeća, a on je čak preuzeo Covid vodeću skupinu - rekao je Victor Shih, profesor na Sveučilištu California San Diego.

Xi Jinping, najmoćniji kineski vođa od predsjednika Mao Zedonga, također je osigurao povijesni treći predsjednički mandat prošlog tjedna. To se također očekivalo nakon što je prije pet godina uklonjeno ograničenje od dva predsjednička mandata, objavio je BBC.

- Ovo je moj treći mandat na tako visokoj dužnosti kao predsjednik zemlje. Povjerenje naroda najveća je motivacija za mene da idem naprijed i u isto vrijeme teška odgovornost na mojim plećima. Moramo u potpunosti promicati modernizaciju nacionalne obrane i oružanih snaga, te izgraditi narodne oružane snage u Veliki čelični zid koji učinkovito štiti nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese - zaključio je kineski predsjednik Xi Jinping. 

25. travanj 2024 07:39