Biznis i politika
StoryEditor

Novinari pred Banskim dvorima: ‘Lex AP‘ mora biti potpuno povučen iz saborske procedure

31. Siječanj 2024.
Prosvjed novinara protiv prijedloga Kaznenog zakona

‘Nikada nećete postati glavni urednik Hrvatske!‘ Poručio je to predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko premijeru Andreju Plenkoviću na prosvjednom skupu novinara održanom danas na zagrebačkom Markovom trgu, ispred zgrada Vlade i Hrvatskog sabora. Prosvjed je organizirao HND na kojem je oko 150 do 200 prosvjednika poručilo Vladi i saborskoj većini da se neće pomiriti s predloženim odredbama ‘lex AP-a‘, kako su nazvali Kazneni zakon, kojima se kriminalizira curenje informacija iz policijskih istraga prema medijima.

Jučerašnji ustupak vladajućih novinari su rezolutno odbacili, ne osporavajući da je ipak učinjen korak naprijed u smjeru odustajanja od tog zakonskog prijedloga. Naime, prema riječima ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, kroz nove predložene stavke neće se kažnjavati novinari ako suci ocijene da je postojao ‘pretežiti javni interes‘ da se objave informacije iz istrage te ako je informacija objavljena radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku.

No prosvjednici smatraju da bi ovlast sudaca da procjenjuju što je javni interes, a što ne mogla biti problematična. Bez obzira na jučerašnji Vladin ustupak, prosvjednici su poručili ispred Banskih dvora da ih Vlada neće zavarati tim potezom te da i dalje ustraju na povlačenu spornih odredbi iz prijedloga Kaznenog zakona.

Zovko je u dosta oštrom tonu ocijenio da su predložene odredbe Kaznenog zakona ‘čin državne agresije na javni interes, novinare i novinarsku struku‘ pozvavši premijera Plenkovića da ‘bude državnik i povuče ih iz saborske procedure‘.

Novinare su na skupu podržali građanski aktivisti, čelnici udruga, glumci te saborski zastupnici iz opozicije, a obratili su im se burno pozdravljeni još i potpredsjednici Izvršnog odbora HND-a Drago Pilsel i Chiara Bilić te predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever, inače i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i novinar i kolumnist Branko Mijić.

27. travanj 2024 05:35