Biznis i politika
StoryEditor

Novotny: Marić nije karijerni političar i ministarska pozicija nije zadovoljavala njegove ambicije

06. Srpanj 2022.
Zdravko Marićfoto Ratko Mavar

Istaknuti HDZ-ovac s kojim smo razgovarali rekao je da je Marić još prije dvije godine najavio da će otići s ministarske pozicije kada Hrvatska dobije zeleno svjetlo za euro. Dodao je da je jedan od razloga njegova odlaska to što mu je dosadilo da ga se stalno napada u medijima.

Ekonomski analitičar Damir Novotny u odlasku Marića ne vidi ništa neobično i neočekivano te pretpostavlja da ga je vjerojatno na odlazak ponukala neka ponuda za rad u privatnom sektoru te da je on imao internu ambiciju odraditi pripremu Hrvatske za ulazak u euro.

- Marić nije karijerni političar i vjerujem da pozicija ministra financija nije zadovoljavala njegove ambicije. On nije lokalni političar koji je iznenada napredovao na ministarsku poziciju pa da bi se zadovoljio s takvim strelovitim usponom. Morate znati da je pozicija ministra financija potplaćena i da istu plaću dobiva liječnik u KBC-u Rebro – smatra Damir Novotny koji kaže da je Marić bio solidan ministar financija, no da je prema njegovu mišljenju mogao učiniti i više kao potpredsjednik Vlade. Primjerice, umjesto kritiziranja stalno novih dugova u zdravstvu, tražiti i da se taj problem dugoročno riješi.

Kada je riječ o novom ministru Novotny kaže da ima dobar CV, no pita se ima li podršku vladajuće političke stranke.

- Vidljiv je taj trend postavljanja sveučilišnih profesora na ministarske pozicije – ili je premijer s njima impresioniran ili mu odgovara da iza sebe nemaju stranku. Kod nas vlada taj kancelarski pristup gdje na kraju odlučuje premijer – kazao je Novotny te dodao da s ulaskom u euro područje, funkcija ministra financija ima manji značaj nego prije jer će 'drugi misliti za nas'.

- Ministar stoga može uključiti auto-pilota jer će se fiskalna pitanja i pitanja inflacije riješavati na europskoj razini – zaključio je Novotny.

23. travanj 2024 11:20