Biznis i politika
StoryEditor

Pad aktivnosti gospodarstva eurozone usporuo u prosincu

04. Siječanj 2023.

Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone usporio je u prosincu zahvaljujući popuštanju inflacije koja je naškodila kupovnoj moći i smanjila potražnju, ‘potpomognuta‘ podignutim kamatnim stopama, pokazalo je istraživanje S&P Globala. 

Indeks menadžera abave u privatnom sektoru eurozone porastao je u prosincu za 1,5 bodova u odnosu na studeni i iznosio je 49,3 boda, objavio je S&P Global. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

- Stanje u gospodarstvu eurozone ponovo se pogoršalo u prosincu, ali intenzitet pada ublažen je drugi mjesec zaredom, naznačivši da bi pad gospodarskih aktivnosti mogao biti blaži no što se u početku očekivalo - istaknuo je u priopćenju ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Industrija je ponovo bilježila snažniji pad nego uslužni sektor, a menadžeri su među kočnicama izdvojili prigušenu potražnju. Neki su upozorili i na negativan utjecaj viših kamatnih stopa, navodi S&P Global, istaknuvši da je uteg aktivnostima bila i smanjena kupovna moć klijenata u uvjetima visoke inflacije.

Potražnja je ponovo oslabila u prosincu, šesti mjesec zaredom, posebno u inozemstvu, pa su kompanije ponovo ubrzanim tempom ‘odrađivale‘ stare narudžbe, posebno u industriji.

Proizvođačima je pak na ruku išlo popuštanje cjenovnih pritisaka, iskazano u najblažem rastu troškova sirovina, dijelova i rada u godinu i pol dana, što se očitovalo i u osjetno blažem radu prodajnih cijena njihovih proizvoda. Pad ekonomske aktivnosti zakočilo je popuštanje cjenovnih pritisaka, naglasio je Williamson, dodavši da je izraženo usporavanje rasta cijena u industriji dobar znak za ostale sektore, iako ga treba pripisati ‘relativno blagim‘ promjenama na europskim tržištima energije na kraju 2022.

U uslužnom sektoru inflacija je i dalje povišena, odražavajući nagli rast troškova rada zbog problema s pronalaženjem radnika, napominje. Unatoč blažem padu aktivnosti na kraju godine, istraživanje baš i ne donosi previše dokaza da bi se gospodarstvo uskoro moglo porasti stabilnim i zamjetnim tempom, upozorio je glavni poslovni ekonomist S&P Globala.

- Potražnja je i dalje krhka jer su klijenti štede, a poslovno povjerenje i dalje prigušuju strah od recesije, neizvjesnost oko troškova energije i tvrdokorno visoka inflacija i zaoštravanje uvjeta financiranja - obrazlaže Williamson svoju ocjenu.

30. svibanj 2024 09:14