Biznis i politika
StoryEditor

Padaju vrijednosti europskih dionica: Fed neće tako brzo spustiti kamatne stope

06. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Vrijednost europskih dionica i američkih terminskih ugovora pala je u četvrtak, dan nakon što je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u prosincu otkrio da nitko od dužnosnika središnje banke ne predviđa smanjenje kamatnih stopa ove godine.

Regionalni Stoxx Europe 600 pao je 0,4 posto, iako se ovaj tjedan indeks popeo više od tri posto, dok je londonski FTSE 100 ostao stabilan. Ugovori koji prate Wall Streetov benchmark S&P 500 pali su 0,2 posto, a oni koji prate Nasdaq 100 izgubili su 0,3 posto, objavio je Financial Times.

Indeks S&P 500 porastao je 13 posto između sredine listopada i početka prosinca dok je inflacija u najvećem svjetskom gospodarstvu pokazivala znakove usporavanja. Indeks je od tada pao oko 5,5 posto, nakon oštrih komentara dužnosnika Feda, od kojih su mnogi upozorili da je rast cijena i dalje previsok da bi opravdao smanjenje troškova zaduživanja u 2023. godini.

Zapisnik s posljednjeg sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) ‘iskristalizirao‘ je ta predviđanja, zadajući udarac trgovcima koji nisu uvjereni da će Fed držati kamatne stope na oko pet posto kako bi inflaciju spustio natrag do cilja.

Posljednji zapisnik pokazuje da \‘nijedan sudionik nije predvidio da bi bilo prikladno početi smanjivati ​​ciljanu stopu saveznih fondova 2023.‘, a dužnosnici su primijetili da bi \‘trebalo zadržati restriktivan politički stav‘ sve dok ekonomski podaci ‘ne pruže povjerenje da je inflacija u kontinuiranom padu prema dva posto, za što će vjerojatno trebati neko vrijeme‘.

Lee Hardman, viši valutni analitičar u banci MUFG, rekao je da su komentari, koje je kasnije potvrdila viša dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath, ‘postavili veliku prepreku Fed-u da pauzira (ili) prekine svoj ciklus povećanja u kratkom roku‘, iako je primijetio da su tržišta i dalje ‘skeptična da će Fed morati podići stope iznad pet posto kako je planirano‘.

Hongkonški indeks Hang Seng dodao je dodatnih 1,2 posto, povećavši tako svoj dobitak od početka studenog na oko 43 posto. - S obzirom na prošla odstupanja (s američkim indeksima) i pozicioniranje, vjerojatno ima prostora za više dobitaka - rekao je Mitul Kotecha, voditelj strategije za tržišta u razvoju u kompaniji TD Securities.

- ...Ali s globalnim tržištima dionica koje posrću zbog zarade i zabrinutosti oko rasta, upitno je kako daleko Hang Seng može odstupiti od globalnog trenda - dodao je.

Kineski indeks CSI 300 dionica koje kotiraju u Šangaju i Shenzhenu dodao je 1,9 posto, nakon što je porastao 13 posto od početka studenog, iako se zemlja bori s neviđenim izbijanjem Covida-19, prenosi FT.

26. travanj 2024 08:41