Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Tražit ću smjenu cijele Uprave Ine

31. Kolovoz 2022.
Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih, istaknuvši da su zgroženi i osuđuju udruživanje i počinjenje kaznenog djela u Ini u jeku najveće energetske krize.
 
- Zgroženi smo, šokirani i osuđujemo na svaki način udruživanje za počinjenje ovakvog kaznenog djela u jeku najveće energetske krize -  rekao je Plenković novinarima nakon koalicijskog sastanka na kojem su partneri vladajuće većine raspravljali o aferi u Ini.
 
Plenković je otkrio da su na sastanku razmotrili tri aspekta slučaja. „Ključna je poruka da su institucije hrvatske države, dapače Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, nisu ga otkrile ni policija niti pravosudna tijela, već Ured za sprečavanje pranja novca, odjel u okviru Ministarstva financija", istaknuo je Plenković dodavši da su se u drugoj fazi uključili Uskok, policija i DORH.
 

Loš model upravljanja u Ini

 
„Želimo da se utvrdi odgovornost onih koji su to djelo počinili, o čemu će odlučiti sud”, naglasio je.  Drugi je aspekt, kazao je premijer, da je djelo otkriveno zahvaljujući Uredu za sprečavanje pranje novca u okviru ministarstva, što govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije izrazito snažna i jaka.
 
Poručio je da su u Vladi izrazito nezadovoljni što Uprava Ine nije vidjela da se događaju takve stvari - Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš - ustvrdio je Plenković i najavio da će zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova, kao i predsjednika Uprave Ine.
 
Najavio je da će krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom. Premijer je također naglasio da ima potporu parlamentarne većine te da je vladajuća koalicija stabilna i ima potporu za aktivnosti i fokusiranje na pomaganje građanima u krizi.
 
Idućeg tjedna Vlada će izaći s paketom mjera za pomoć građanima, javnim institucijama, općinama i poduzetnicima, najavio je Plenković.
07. prosinac 2022 23:02