Biznis i politika
StoryEditor

Plenkovićeva poslušnička bojna na čelu s Brankom Bačićem sigurno će promijeniti nestvarno sporu obnovu

13. Siječanj 2023.
Branko Bačić

Novo rješenje s premijerovog istančanog i nepogrešivog kadrovskog radara dramatično će promijeniti stanje s nestvarno sporom obnovom nakon potresa. To će se događati samo dvije godine nakon potresa na Baniji, i skoro tri godine nakon potresa u Zagrebu.

Za to vrijeme Plenkovićev radar u resoru obnove detektirao je uspone i padove. Branko Bačić kao čovjek od povjerenja treći je postpotresni ministar graditeljstva – nakon uhićenog Darka Horvata, koji dvije godine nije napravio baš ništa, i sad smijenjenog Ivana Paladine, koji je u deset mjeseci kao nestranački čovjek u HDZ-ovoj Vladi shvatio koliko je nemoćan bez stranačkog uporišta.

Nakon potresa u Zagrebu premijer je inaugurirao Damira Vanđelića da se na čelu novoosnovanog Fonda za obnovu brusi kao HDZ-ov, pa makar i nestranački, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, a kad je ovaj to eskivirao, našao se u nemilosti, a ostavku je podnio u studenome 2021. jer je ‘završio svoj posao‘ (ustroja Fonda).

Ni s trećom sastavnicom trojstva obnove, samostalnim Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje, nije bilo sreće. Radar je prije godinu dana detektirao Gordana Hanžeka, koji je ostao zapamćen u svome desetomjesečnom mandatu samo po otkriću Telegram.hr-a da se vozikao među kontejnerima u skupocjenom Audiju Q7. Zato ni on više nije na radaru.   

I, što će se sad dogoditi? Bačić kao iskusni stranački aparatčik sa čvrstim zaleđem (od) šefa Vlade i HDZ-a dobiva odriješene ruke da provede centralizaciju sustava obnove, koju je nesmotreno za sebe tražio Paladina. Pritom je upitno koliko novca sve moguće centralizacije i stranačka stega mogu izvući iz europskog Fonda solidarnosti. Zbog nesposobnosti državne uprave da pokupi taj novac rok je već u svibnju prošle godine prolongiran za godinu dana, ali krajem lipnja definitivno istječe.

Zato se može očekivati da će Plenkovićeva poslušnička bojna predvođena Bačićem s više stranačkog entuzijazma prionuti obnovi. Sigurno će se tu sve zahuktati ove godine. Razlog je u tome što je sljedeća godina trostruko izborna. Hrvatskoj predstoje parlamentarni i predsjednički izbori, kao i oni za Europski parlament.

Bačićev glavni posao mogao bi biti operacija iseljavanja stradalnika iz kontejnera do sljedeće zime. A i sama izgradnja novih objekata pretrpjet će dramatične promjene najavljene na početku. Nestvarno spora obnova mogla bi postati – stvarno spora.

19. travanj 2024 10:21