Biznis i politika
StoryEditor

Pljušte reakcije kompanija koje će plaćati ekstra profit: ‘Mi hranimo Vladu, nije fer!‘ ‘Zar nije bilo druge nego da udare po IT-jevcima?‘

17. Studeni 2022.
Nikola Dujmovićfoto Ratko Mavar

Prema zasad poznatim informacijama o tome kako bi prijedlog zakona o porezu na ekstra dobit trebao izgledati, farmaceutska kompanija Medika, jedna je od sigurnih kandidata koje će taj prijedlog "kačiti" i koje će morati plaćati harač na ekstra profit.

Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike, isprva nije htio komentirati najave o plaćanju poreza, istaknuvši, pomalo ironično, kako je "miran kao i cijela poslovna zajednica".

- Prijedlog zakona koji je danas predstavljen nakon sjednice Vlade nema i neće imati podršku poslovne zajednice. Nije u redu da se mi mučimo, povlačimo maksimalno, radimo dobar posao, a da nam se oduzima novac koji smo legalno i legitimno zaradili. To naprosto nije partnerski odnos - istaknuo je Herceg te dodao da je poslovna zajednica ta koja "hrani i oblači i Vladu i premijera" koji im na ovaj način vraća. 

- Ovo naprosto nije fer - smatra Herceg koji ističe kako će o svemu još razgovarati s ministrom financija Marko Primorcem na sastanku u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u utorak, 22. studenog, na kojem se poslovna zajednica neće ustezati reći ono što doista i misle.

IT kompanija SPAN sasvim će sigurno morati državi plaćati ekstraporez, svjestan je toga i Nikola Dujmović, predsjednik Uprave.

- Zašto se prvo Vlada i premijer nisu sjetili naplatiti porez od nekih prijatelja i članova koji su primjerice gradili bez građevinskih dozvola, zašto nisu iznajmljivali poljoprivredna zemljišta ljudima koji će na njima nešto doista i posaditi, zašto nisu pokrenuli reforme - zapitao se Dujmović, koji nije htio ulaziti u to tko su "prijatelji i članovi", samo je počeo navoditi cijeli splet drugih mjera koje su se mogle provesti prije uvođenja poreza na ekstra profit.

- Prvo sredite državu i svoje, onda dođite nama po ekstraprofit - naglasio je Dujmović i nastavio kako je Span tvrtka koja se gradila 30 godina, na temeljima rata i kriza, koja je cijelo to vrijeme plaćala sve poreze i harače, a koja, dodao je, danas izvozi i hrvatsku pamet i know-how koji se stvara u Hrvatskoj, a sad će im i to što su uspješni država naplatiti.

- Naplatit će nam to što smo ustvari niskoprofitabilni, jer takvima nas ocjenjuju analitičari na burzi i u svijetu. Za globalne uvjete mi nismo nešto previše profitabilna tvrtka obzirom na industriju u kojoj radimo, ali smo u vlastitoj državi kažnjeni baš zbog takve niske razine profitabilnosti - smatra Dujmović koji je dodao i to da ni činjenica da su u prošloj godini zaposlili 140 ljudi očito nema nikakve veze kad je Vlada odlučila, zaključio je, "udariti po IT-jevcima". 

26. travanj 2024 19:30