Biznis i politika
StoryEditor

Polovica generacije Z spremna kratkoročno ‘žrtvovati‘ ekonomski rast za održivu i digitalnu budućnost

17. Siječanj 2023.

Tvrtka Dell Technologies predstavila je svoje najnovije globalno provedeno istraživanje pod nazivom ‘Future-Proof‘, čiji su ispitanici pripadnici generacije Z diljem svijeta. Cilj istraživanja je ispitati stavove generacije Z povezanih s tehnologijom po pitanju održive budućnosti, digitalizacije i razvoja digitalnih vještina, tehnološkog obrazovanja, sigurnosti te javne tehnološke politike.

Ispitivanje je pokazalo da je generacija Z spremna pružiti kreatorima politika više strpljenja za razvoj gospodarstva, ako je njegov cilj jasan plan za digitalnu i održivu budućnost. Nadalje, generacija Z smatra da je kvalitetan pristup i povezanost s uređajima ključna za skupine u nepovoljnijem položaju, kao i za ruralna područja kako bi se smanjile razlike.

Dodatno, smatraju da je kibernetička sigurnost temeljena na snažnim zakonskim okvirima i većim ulaganjima ključna za zaštitu nacionalnih interesa. Istraživanje je provedeno u 15 svjetskih zemalja na ciljnoj skupini odraslih pripadnika generacije Z između 18 do 26 godina.

Gotovo polovica (47 posto) ispitanika tj. pripadnika generacije Z spremno je kratkoročno ‘žrtvovati‘ ekonomski rast, poput nižeg rasta BDP-a kako bi se radije ulagalo u dugoročnu strategiju koja promiče održiviji rast. Isto tako, gotovo dvije trećine ispitanika (64 posto) vjeruje da će tehnologija igrati važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

S obzirom da je velik dio ispitanika spreman na kratkoročno slabiji gospodarski rast u zamjenu za bolje sutra, kao prioritet za ulaganja označili su održive izvore energije (42 posto), kružno gospodarstvo (39 posto) te održivi javni prijevoz (29 posto). Četvrtina ispitanika (25 posto) također je izrazila podršku većem obrazovanju građana po pitanju održivosti.

- Na generaciju Z vjerojatno će najviše utjecati odluke javnog i privatnog ulaganja danas, jer mogu omogućiti dugoročni, održiv oporavak planeta. Ovakva istraživanja prilika su da naučimo kako njezini pripadnici razmišljaju te kako osvojiti njihovu podršku u strategiji gospodarskog rasta gdje je održivost česta središnja točka - izjavio je Aongus Hegarty, predsjednik Odjela za međunarodna tržišta u Dell Technologiesu.

Povjerenje generacije Z da će ulaganja u oporavak javnog sektora donijeti procvat gospodarstva u roku od 10 godina je podijeljeno: trećina ispitanika (32 posto) ima malo ili nimalo povjerenja, 38 posto je neodlučno, dok tek 29 posto ima visoko ili potpuno povjerenje. U odgovoru na ovo pitanje primjećuju se i razlike ovisno o državama iz kojih ispitanici potiču: npr. ispitanici iz Singapura (56 posto) i Koreje (41 posto) imaju najviše odgovora s visokim ili potpunim povjerenjem, dok su Japan (47 posto) i Brazil (49 posto) imali najveći broj ispitanika s niskim ili nikakvim povjerenjem.

Nadalje, ispitanici su izrazili da digitalna budućnost mora biti temeljena na snažnoj kibernetičkoj sigurnosti. Više od polovice (56 posto) smatra da postoji potreba za snažnim zakonodavnim okvirima te većim investicijama u tehnologije kibernetičke sigurnosti kako bi se zaštitila nacionalna infrastruktura te omogućili uvjeti da privatne tvrtke ispunjavaju stroge standarde. Kako bi se navedeno ostvarilo i povećalo povjerenje u svjetske vlade koje upravljaju tim procesom, 38 posto ispitanika smatraju da javni i privatni sektor moraju djelovati zajednički i držati jedne druge odgovornima.

Smanjenje digitalnih razlika

Sudeći po podatcima istraživanja, pripadnici generacije Z prepoznali su vrijednost razvoj potrebnih digitalnih vještina za svoje buduće karijere. Tri četvrtine (76 posto) smatra da je učenje novih digitalnih vještina ključno za pronalazak karijere i realizaciju vlastitih planova. Ipak, smatraju da bi svjetsko obrazovanje trebalo biti usmjerenije prema razvoju digitalnih vještina. Čak više od trećine (37 posto) smatra da ih obrazovni sustav (do 16 godine života) nije adekvatno pripremio za korištenje tehnologija koje su potrebne za realizaciju želja u karijeri.

Kako bi se smanjile razlike, trećina ispitanika (34 posto) smatra da je potrebno obrazovanje o tehnologiji učiniti zabavnijim i dostupnijim. Četvrtina (26 posto) vjeruje da bi obavezno tehnološko obrazovanje u dobi do 16 godina ohrabrilo mlade ljude za razvoj karijere u industriji tehnologije.

- Jasno je da generacija Z vidi tehnologiju kao ključ svoje bolje budućnosti. Sada je na nama kao tehnološkim liderima, vladama i javnim institucijama da djelujemo zajedno i pripremimo ih za uspjeh boljim programima digitalnog učenja. Čak 44 posto pripadnika generacije Z osjeća da edukatori i poslovni subjekti trebaju raditi zajedno u razbijanju digitalnih razlika u skladu s brzinom kako se tehnologija kontinuirano razvija - dodao je Hegarty.

Kao odgovor na njihova stajališta o tome gdje bi vlade trebale dati prioritet ulaganjima kako bi pomogle u smanjivanju digitalnih razlika u smislu lokalnih zajednica te demografskih i socioekonomskih skupina, generacija Z vidi pristup i povezivanje s uređajima za skupine u nepovoljnom položaju (33 posto) te povezanost u ruralnim područjima (24 posto) kao najvažnije fokusne točke.

Istraživanje je također otkrilo i sljedeće:

  • Kako bi podržao ekonomski rast, kao ključna tri prioriteta potrebno je investirati u unaprjeđenje zdravstvenih usluga (21 posto), investirati u obrazovanje za smanjenje razlika u vještinama (11 posto) te investirati u zelenu/održivu infrastrukturu (11 posto)

  • Više od polovice (57 posto) generacije Z osjećaju nisko ili neutralno povjerenje u to da pružatelji zdravstvenih usluga pohranjuju osobne podatke u skladu s propisima

  • Više od polovice (55 posto) generacije Z smatra fleksibilan rad i rad na daljinu važnim faktorom pri odabiru poslodavca

18. travanj 2024 21:39