Biznis i politika
StoryEditor

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjena u srpnju

03. Kolovoz 2023.

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjila se u srpnju, zakočena padom u industriji i posustajanjem uslužnog sektora, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u srpnju za 1,3 boda u odnosu na lipanj, na 48,6 bodova, najnižu razinu u osam mjeseci, pokazalo je istraživanje koje za S&P Global sastavlja Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

– Eurozona je loše počela drugu polovinu godine – zaključio je glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke (HCOB) Cyrus de la Rubia.

– Glavni je razlog pada aktivnosti smanjenje u proizvodnom sektoru, ali posustao je i rast uslužnih aktivnosti, smanjujući potporu gospodarstvu u cjelini – dodao je De la Rubia.

Aktivnost u industriji pala je najsnažnije od početka pandemije, prema odvojenom izvješću S&P Globala, objavljenom početkom tjedna. U uslužnom sektoru porasla je najslabije u šest mjeseci.

Naznačivši slabe šanse za skoru promjenu trenda, potražnja za uslugama pala je prvi put puta u ovoj godini, odražavajući pritisak inflacije i skupljih kredita na ionako zadužene potrošače, utvrdio je HCOB.

01. svibanj 2024 02:30