Biznis i politika
StoryEditor

Predstavljen BAIF fond za start-upove

13. Lipanj 2022.

Start-upovima uskoro bi na raspolaganju trebao biti financijski instrument BAIF koji će im pomoći u pokretanju poslovanja i realizaciji poslovnih ideja, a u ponedjeljak je predstavljen u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije.

Ondje je danas održana završna konferencija projekta BAIF - Business Angels Impact Fund, cilj kojega je uspostava novog financijskog instrumenta u Hrvatskoj za ulaganja s društvenim utjecajem. Njegov nositelj je Krapinsko-zagorska županija, a koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar KZŽ, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša rekla je da je projekt u 18 mjeseci okupio više od stotinu start-upova iz cijele Hrvatske.

– Glavni cilj projekta bio je stvoriti novi financijski mehanizam koji će poticati investitorske aktivnosti naših poslovnih anđela i drugih investitora, tako da u start-up ulažu poslovni anđeo i BAIF fond u istom iznosu – kazala je Matuša.

Start-upovi u BAIF zajednici imaju podršku 15 nacionalnih te 20 međunarodnih mentora, kao i 15 investitora okupljenih u Angel think tank.

– Ovo smatramo odličnim ulaganjem koje će omogućiti mladim tvrtkama ne samo s područja Krapinsko-zagorske županije, već i iz cijele Hrvatske, da dođu do sredstava – rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Predsjednik HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika Igor Škrgatić istaknuo je da projekt adresira bitne stvari koje treba promijeniti u gospodarskom okruženju tj. financiranje start-upova fondovskim kapitalom.

Renata Brkić iz Feelsgood Capital Partnersa kazala je kako Fond upravlja s 30 milijuna eura te da je krajnji cilj do kraja godine uspostaviti financijski instrument 'Bussines Angel Impact Fond' - fond za koinvestiranje s privatnim ulagačima i poslovnim anđelima u poduzeća u najranijim fazama razvoja.

05. srpanj 2022 12:00