Biznis i politika
StoryEditor

In memoriam: Hrvoje Kačer (1958. – 2023.)

12. Siječanj 2023.
Hrvoje Kačer

U srijedu navečer u Splitu je preminuo nakon borbe s teškom bolešću prof. dr. sc. Hrvoje Kačer (65), dugogodišnji šef katedre za građansko pravo na Pravnom fakultetu u Splitu

Profesore, tvoji će tekstovi nedostajati Lideru i njegovim čitateljima

Liderovu redakciju danas je zatekla tužna vijest da je nakon borbe s teškom bolešću  preminuo naš dugogodišnji suradnik prof. dr. sc. Hrvoje Kačer. Šef Katedre za građansko pravo na Pravnom fakultetu u Splitu od prvih brojeva Lidera dva puta mjesečno pisao je tekstove za rubriku ‘Savjetnik’, a svoj ‘red’ nikada nije propustio ni za blagdane ni za vrijeme godišnjega, pa ni tijekom bolesti; posljednju je napisao za broj koji je izišao uoči Božića protekle godine.

Tijekom 15-ak godina suradnje njegovi su tekstovi od početnih savjeta poduzetnicima kako se nositi s pojedinim pravnim problemima prerasli u kolumne u kojima je precizno secirao hrvatsko pravosuđe i njegova loša, ali katkad i dobra rješenja. Imao je upravo novinarski nos za dobru temu i njegovi tekstovi nikada nisu bili napisani pravničkim jezikom; uvijek su se temeljili na primjeru, i to zanimljivom i često provokativnom. Nikada nije kasnio s tekstom, nikada nije rekao da je nešto nemoguće napisati – bio je suradnik kojega svaki urednik može samo poželjeti.

Hrvoje je živio i radio u svome rodnom Splitu. Rođen 23. svibnja 1958., diplomirao je na splitskome Pravnom fakultetu 1980., a nakon položenoga pravosudnog ispita postao je stručni suradnik Općinskog suda u Splitu. Na Pravnom fakultetu počeo je raditi 1983. kao asistent na kolegiju Građansko pravo. Bio je i član Saborskog odbora za pravosuđe, a obnašao je još niz visokih funkcija.

Studenti će ga pamtiti kao odličnog predavača i zahtjevnog profesora. Kružila je priča među splitskim studentima prava da tko prođe ispit kod profesora Kačera, može računati na to da će faks brzo završiti. Život mu je, uz pravo, obilježila još jedna ljubav – sport, prije svega tenis. Kao sin poznatoga teniskog trenera Ladislava Kačera krenuo je u teniske vode te je bio dugogodišnji predsjednik TK-a Split i jedan od ključnih ljudi dalmatinskog tenisa. Napisao je i knjigu ‘Dalmatinski tenis u neovisnoj Hrvatskoj’.

‘Bio je poseban, veseo, mudar, snažan, znao je voljeti. Hrabro se borio i nikada nije rekao da ga boli, da mu je teško. Klinički je umro 3. rujna prošle godine i ispregovarao s Bogom još četiri mjeseca punih ljubavi. I onda je morao otići k Njemu. Otišao je mirno, spokojno, pun ljubavi’, napisala je na Facebooku njegova supruga Blanka, i sama profesorica Pravnog fakulteta i predstojnica Zavoda za građanskopravne znanosti.

22. travanj 2024 03:11