Biznis i politika
StoryEditor

Problemi zbog opskrbe u farmaceutskoj industriji prisutni, kritične nestašice lijekova nema

05. Prosinac 2022.

Posljednjih se dana sve više može čuti o nestašici lijekova u Hrvatskoj, prema pisanju drugih medija, navodno je najveći problem s antibiotikom Zinnat kojeg se može dobiti isključivo na recept, a neće ga na hrvatskom tržištu biti do travnja sljedeće godine.

Nadalje, prijavljena je i privremena nestašica lijeka Decortin, baš kao i lijeka Torvas, antireumatika Arava, a prema pisanju građana nema ni lijeka Maxflu.

‒ Nažalost produženi problemi globalne opskrbe tijekom pandemije i krize izazvane sukobom u Ukrajini odrazili su se i na farmaceutsku industriju ‒ poručili su iz Plive.

‒ Republika Hrvatska jedna je od zemalja koja ima međunarodno prepoznate i snažne proizvođače lijekova te upravo zahvaljujući tome do sada u našoj zemlji nije bilo većih nestašica lijekova u vrijeme najsnažnijeg udara koronakrize ‒ rekli su dodajući da oni svoje proizvode izvoze na čak 60-ak tržišta diljem svijeta.

Ipak, naglasili su i da je činjenica da brojni farmaceutski proizvođači radi ograničenja proizvodnih kapaciteta i prekinutih lanaca opskrbe povremeno imaju problema s nestašicama što dodatno utječe na stvaranje zaliha, neuobičajeno je veliki pritisak na neke proizvode u slučaju kada konkurentnih nema na tržištu pa posljedično dolazi do poteškoća u redovnim isporukama na svim europskim tržištima.

Povremene teškoće moguće i ubuduće

‒ Nesrazmjer između cijena lijekova i troškova proizvodnje počinje uzrokovati i probleme u proizvodnji i opskrbi lijekovima. Nastavno na izrazito visok rast troškova sirovine, pakirnih materijala, transporta i energije uz istovremenu nemogućnost korekcije cijena lijekova na recept od kojih se očekuje dodatno snižavanje cijena, povremene poteškoće u isporukama moguće je očekivati i ubuduće ‒ objasnili su.

Na upit o nestašici pojedinih lijekova u Hrvatskoj javili su se i iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode HALMED.

‒ Nestašice lijekova su uobičajena pojava koju promptno rješavamo zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a, čime smo dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima ‒ poručili su dodajući da se u slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka pacijenti mogu obratiti direktno njima.

‒ Ovim putem možemo Vam potvrditi da u RH trenutačno nije zabilježena nijedna kritična nestašica lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina ‒ naglasili su.

I dok kritične nestašice očito nema, problemi u farmaceutskoj industriji izazvali su pomutnju među građanima koji do svog lijeka trenutno ne mogu doći.

20. travanj 2024 13:04