Biznis i politika
StoryEditor

Prognoze bolje od očekivanih, zabilježen blaži gospodarski pad u europodručju

16. Prosinac 2022.

Pad proizvodnje u eurozoni polako jenjava u toku sa smanjenjem problema u opskrbnim lancima, a u isto vrijeme i inflacija polako usporava signalizirajući blaži gospodarski pad nego što se ranije očekivalo.

Indeks menadžera nabave S&P Globala porastao je više od očekivanja u prosincu na čak 48,8. Iako je ostala ispod praga od 50 koji razdvaja ekspanziju od kontrakcije, stopa pada poslovne aktivnosti umjerena je već drugi mjesec za redom.

‒ Dok daljnji pad poslovne aktivnosti u prosincu signalizira veliku mogućnost recesije, istraživanje također nagovještava da će svaki pad biti blaži nego što se vjerojatno mislilo prije nekoliko mjeseci ‒ rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist S&P Global Market Intelligence.

Nadalje, prema Williamsonovim prognozama, BDP europodručja vjerojatno će se smanjiti za tek 0,2 posto, a kako je rekao, stopa mogla dodatno pasti u sljedeća tri mjeseca. Prethodno istraživanje ukazivalo je na pad od nešto više do 0,2 posto.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije nakon donošenja odluke o povećanju kamatnih stopa za 50 postotnih bodova predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila je da bi regija mogla doživjeti ‘kratkotrajnu i plitku‘ recesiju u ovom i sljedećem tromjesečju, ali je ipak najavila dodatna povećanja kamatnih stopa.

Optimizam u njemačkom gospodarstvu

Unatoč neprestanoj energetskoj krizi izgledi su se za Europu lagano popravili i to zahvaljujući optimizmu u njemačkom gospodarstvu.

Njemački se proizvodni sektor poboljšao ovaj mjesec, potpomognut boljim uvjetima opskrbe i povlačenjem straha od nestašice energije. Samo je Francuska pak zabilježila sve dublji pad potaknut najstrmijim padom u sektoru usluga u gotovo dvije godine.

Poduzeća u europodručju zabilježila su pad novih narudžbi već šesti mjesec jer su tvrtke nastavile izvještavati o slabljenju potražnje kupaca, iako je stopa pada bila blaža od kolovoza. U kombinaciji s boljom opskrbom, to je također dovelo do najsporije stope povećanja ulaznih troškova od svibnja 2021. godine.

Izgledi za inflaciju su ohrabrujući, rekao je Williamson, iako je loša strana to što je to uglavnom rezultat pada potražnje koja je smanjila moć određivanja cijena među mnogim tvrtkama i njihovim dobavljačima. Poslovno raspoloženje općenito ostaje prigušeno.

Po sektorima, najveći padovi i dalje su vidljivi u tvrtkama koje se bave kemijom, plastikom i osnovnim resursima, kao i u sektoru financijskih usluga. Zabilježen je i značajan pad u prometu, ali su se poboljšali turizam i rekreacija.

26. travanj 2024 18:07