Biznis i politika
StoryEditor

Pronašli smo 20 vrhunskih globalnih projekata ‘made in Croatia‘

23. Kolovoz 2023.
20 vrhunskih projekatafoto Shutterstock

Hrvatska je poznata po svojim jedinstvenim proizvodima poput maslinovog ulja, meda, proizvoda od lavande, paškog sira, ručno izrađenih narukvica i nakita, tradicionalne odjeće, zanatskog piva te lokalnog vina, likera i rakije. Ti proizvodi sjajan su prikaz hrvatske kulture i baštine te su odlični kao suveniri ili darovi.

To je odgovor jednog od alata iz područja umjetne inteligencije na pitanje o hrvatskim proizvodima koji su među liderima na svjetskom ili europskom tržištu, ili su originalni i jedinstveni. Našem AI partneru spomenuli smo najveću europsku tvornicu baklava kod Velike Gorice, jedinstveno postrojenje za proizvodnju biljnih proteina kod Slatine, gradnju najveće tvornice drvenih podova na svijetu, koja se gradi u Ogulinu. Kad smo pitali za slične primjere, dobili smo odgovor: ‘Žao mi je, ali nisam uspjela pronaći druge primjere hrvatskih tvrtki s jedinstvenim proizvodima ili velikim tvornicama. Međutim…‘

I sad je uslijedila pjesmica s početka kojom se Hrvatsku percipira kao zemlju mora i sunca koja je najpoznatija po maslinovom ulju, paškom siru, lavandi i suvenirima. Tako smo podatke o vrhunskim hrvatskim proizvodima morali istražiti prema starim, pomalo zaboravljenim pravilima struke – na osnovi minulog rada, mukotrpnom pretragom novinskih arhiva i nizom razgovora s insajderima i kolegama.

Izdvojili smo dvadeset vrhunskih projekata. Neki se od njih svojom pozicijom na globalnom ili regionalnom tržištu vješto koriste u marketinške svrhe. S druge strane, to nije kompletna inventura izvrsnosti, nego orijentir.

Konzultantu Andreju Grubišiću iz tvrtke Grubišić i partneri čini se da je zajednički nazivnik tih tvrtki u tome što je većina – ako ne i sve – proizašla iz hrabrih i smjelih poduzetničkih inicijativa. Dodatno veseli što je mahom riječ o domaćim poduzetnicima, koji stoje iza 14 od 20 izabranih projekata.

Postoji još jedna dodirna točka – sve tvrtke s ove liste orijentirane su globalno, i najviše prihoda ostvaruju od izvoza.

1. INETEC, Zrinka Čorak, Duško Čorak

Institut za nuklearna istraživanja, obiteljska tvrtka u vlasništvu Duška i Zrinke Čorak, u svjetskom je vrhu u razvoju i istraživanju tehnologija za ispitivanje nuklearki, u kojima se nalaze njezina rješenja, a roboti u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj ulaze u dijelove nuklearki u koje ne mogu ljudi zbog visokog stupnja radijacije.

2. RIMAC GROUP  Mate Rimac

Nevera i Bugatti vrhunske su jurilice, razvija se proizvodnja baterija, a grupacija zajedno s Matom Rimcem i partnerima razvija proizvodnju robotaksija, autonomnih električnih vozila (bez vozača). Bude li sve prema planu, Zagreb će biti među prvim gradovima s takvim prijevozom.

3. NEW BAKERY  Constantine Azar i Mahmet Halim

Britanska tvrtka od 2014. u Lukavcu nedaleko od Velike Gorice proizvodi baklave. Prije dvije godine otvorila je novi pogon kojim je postala najveća tvornica baklava u Europi, s godišnjom proizvodnjom od 25 milijuna komada baklava, od kojih se više od 95 posto izvozi.

4. ECOCORTEC  Boris Mikšić

Prošlogodišnjim otvaranjem pogona za preradu polimera u Belom Manastiru kompanija Borisa Mikšića, sastavnica njegovog američkoga Corteca, postala je najveća tvornica za proizvodnju zelenih ekoloških folija i vrećica u Europi.

5. OMCO CROATIA Darko Ranogajec

Tvrtka iz Huma na Sutli koja posluje u sklopu belgijskog Omca najveći je svjetski proizvođač alata za izradu staklene ambalaže.

Kompletan tekst i listu možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

03. prosinac 2023 11:42