Biznis i politika
StoryEditor

Prvi puta u dvije godine pala potražnja za industrijskim proizvodima u eurozoni

01. Lipanj 2022.

Zbog teških uvjeta nabave i visoke inflacije potražnja za industrijskim proizvodima eurozone pala je u svibnju prvi puta u gotovo dvije godine, a težište potrošnje preusmjerilo se na usluge, posebno u turizmu, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je za 0,9 bodova u odnosu na travanj - točnije na 54,6 boda - i time dotaknuo najnižu razinu u godinu i pol dana, signalizirajući posustajanje aktivnosti u proizvodnom sektoru zone primjene zajedničke europske valute.

- Proizvođači u eurozoni i dalje muku muče s problemima nestašice u nabavi, povišenih inflatornih pritisaka i slabljenja potražnje, uz sve izraženiju neizvjesnost koja okružuje prognoze za gospodarstvo - istaknuo je poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Potražnja za industrijskim proizvodima iz eurozone pala je u svibnju prvi puta u gotovo dvije godine, a poslovni čelnici pad pripisuju ratu u Ukrajini, problemima u nabavi i pojačanoj neizvjesnosti, bilježe u S&P Globalu u izvješću objavljenom u srijedu.

Podaci iz istraživanja signaliziraju i kontinuirano snažne troškovne pritiske, a nagli rast cijena energije i sirovina potaknuo je kompanije da podignu cijene, što je dodatno zakočilo potražnju, dodaju.

Njihovu poziciju dodatno otežava prebacivanje težišta potražnje na usluge, posebno u sektoru turizma i rekreacije, dodaje.

Kupovna moć pretrpjela je težak udarac pa su se u prvom redu potrošači okrenuli uslugama, koristeći priliku koju su otvorile ublažene epidemiološke mjere za putovanja, objašnjava poslovni ekonomist S&P Globala.

Neizvjesni izgled za gospodarstvo zbog ruske invazije na Ukrajinu, tvrdokornih inflatornih pritisaka i poremećaja u nabavi odvraćaju klijente od rizika i pozivaju na oprez, razotkrivajući dublje rizike posustajanja gospodarskog rasta, naglašava Williamson.  

19. travanj 2024 16:04