Biznis i politika
StoryEditor

Putin: Moć Zapada slabi, budućnost je u Aziji

07. Rujan 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da moć Zapada slabi pošto agresivan pokušaj izoliranja Rusije sankcijama uništava globalnu ekonomiju u vrijeme kad se Azija uzdiže. Također je izjavio da će Rusija zaustaviti isporuku plina i nafte ako dođe do ograničenja cijena ruskih energenata. 

Sjedinjene Države i saveznici nametnuli su Rusiji najoštrije sankcije u modernoj povijesti zbog, kako je Putin opisuje, posebne vojne operacije u Ukrajini. Putin kaže da su sankcije slične objavi ekonomskog rata. 

Na Istočnom ekonomskom forumu u ruskom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su zapadne sankcije Rusiji zamijenile pandemiju covida-19 kao glavnu prijetnju globalnom gospodarstvu. 

- Govorim o sankcijskoj groznici Zapada, njegovim drskim, agresivnim pokušajima da nametne modele ponašanja drugim zemljama, da ih liši njihovog suvereniteta i podredi ih svojoj volji - rekao je Putin. 

- U pokušaju da pruže otpor tijeku povijesti, zapadne zemlje potkopavaju ključne stupove svjetskog gospodarskog sustava građene stoljećima - rekao je Putin i dodao da pada povjerenje u dolar, euro i funtu.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače kako bi razoružala svog južnog susjeda i iskorijenila tu zemlju od 'opasnih nacionalista'. Ukrajinske snage pružile su snažan otpor.

Pokušaj Zapada da ekonomski izolira Rusiju, jednog od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, pogurao je globalnu ekonomiju u nepoznate vode uz sve veće cijene hrane i energije. 

Također, skupina G7 predlaže ograničenje cijena ruskih energenata, a sve kako bi Rusija svojim velikim kupcima morala prodati naftu po nižim cijenama. Članice G7 smatraju da bi se ovakvim ograničenjem smanjio pritisak na naftno tržište, dok istovremeno Rusija više ne bi profitirala od rasta cijena nafte kojom financira svoje ratne operacije, prenosi Index.hr. No Putin je demantirao navode da Rusija energente koristi kao oružje, navodi AFP.

- Kažu da Rusija koristi energiju kao oružje. To su gluposti! Koje oružje koristimo? Isporučujemo onoliko koliko traže, u skladu sa zahtjevima - tvrdi Putin.

Putin je optužio Zapad da pokušava nametnuti svoju volju svijetu, ali je dodao da slabi njihova moć jer je žarište globalnog rasta sada u Aziji.  - U međunarodnim odnosima došlo je do nepovratnih pa čak i tektonskih promjena - rekao je Putin.

- Uloga dinamičnih, perspektivnih zemalja i regija u svijetu, prvenstveno azijsko-pacifičke regije, značajno je porasla - napomenuo je ruski predsjednik. 

Kako piše BBC, Putin je također rekao da je kvaliteta života europskih građana žrtvovana sankcijama, dok siromašnije zemlje gube pristup hrani. Također je optužio Europu da vara siromašne zemlje za ukrajinsko žito.

Na forumu je bio i kineski šef parlamenta Li Zhanshu, treće rangirani dužnosnik kineske Komunističke partije. Putin je rekao da će Kina plaćati plin Gazpromu u nacionalnim valutama, na temelju podjele ruske rublje i kineskog juana u omjeru 50-50. 

Dodao je da se rusko gospodarstvo nosi s 'financijskom i tehnološkom agresijom Zapada, ali je priznao da ima poteškoća u nekim industrijama i regijama. 

16. travanj 2024 18:13