Biznis i politika
StoryEditor

Putin Xiju: Želimo da kineske tvrtke u Rusiji zamijene zapadne

21. Ožujak 2023.
Vladimir Putin
Moskva je spremna pomoći kineskim tvrtkama da zamijene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin kineskom vođi Xi Jinpingu na sastanku u Kremlju.
 
Drugog dana Xijeva posjeta Moskvi, Putin je rekao da su razgovarali i o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin transportirao u Kinu.
 
Rusija je projekt predstavila prije više godina, ali je sada aktualiziran pošto se Rusija okrenula Kini koja bi kao strateški kupac zamijenila Europu. - Uvjeren sam da će se naša sveobuhvatna suradnja razvijati na dobrobit oba naroda - rekao je Putin Xiju dodajući da je Rusija "strateški" opskrbljivač Kine naftom, plinom i ugljenom.
 
Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale proširiti sjajnu "praktičnu suradnju".- Već se vide prvi plodovi naše suradnje koja se nastavlja razvijati -  rekao je Xi Putinu, prema snimci na kablovskoj televiziji iz Hong Konga.
 
Ruski Gazprom već doprema plin Kini plinovodom Snaga Sibira na temelju 30-godišnjeg ugovora vrijednog 400 milijardi dolara iz 2019. Plinovod je dugačak oko 3000 kilometara.
 
No, izvoz u Kinu tek je manji dio u odnosu na rekordnih 177 milijardi prostornih metara plina isporučenih Europi 2018. i 2019. Od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022., isporuke Europi su se drastično smanjile, na 62 milijarde u 2022. Putin je najavio da će Rusija isporučivati Kini najmanje 98 milijardi prostornih metara plina do 2030.
 
Ruski i kineski predsjednik trebali bi kasnije u utorak detaljno razgovarati o ukrajinskoj krizi, nakon što je Putin iznio Xiju neka "pojašnjenja" u prvoj rundi razgovora u ponedjeljak.
25. travanj 2024 19:22