Biznis i politika
StoryEditor

Rekordan pad gospodarskog povjerenja u europodručju

30. Kolovoz 2022.

Gospodarsko povjerenje u euro području je, zahvaljujući rekordnoj inflaciji, palo na najnižu razinu u posljednjih godinu i pol dana, a ograničene zalihe energije sve više guraju prema recesiji.

Prema podacima Europske komisije, povjerenje je u kolovozu palo na 97,6 dok je ono prethodnog mjeseca iznosilo 99 bodova, kako prenosi Bloomberg. Pad je bio očekivan, no ne u ovakvim razmjerima.

Smanjenje indeksa gospodarskog raspoloženja najviše se očituje u industriji s obzirom da nestašica energije sve više ugrožava proizvodnju, a visoke cijene utječu na potražnju.

Raspoloženje potrošača se u kolovozu pak neočekivano oporavilo s rekordno niske razine. Prošli je mjesec iznosilo -27 bodova što je bila najniže zabilježena razina ikada, no prema podacima od ovog mjeseca, raspoloženje potrošača bilježi rast od 2,1 boda. Ipak, kućanstva su pesimističnija nego što su bila tijekom pandemije.

Najviše pogođena Njemačka

Također, uz pad aktivnosti privatnog sektora drugi mjesec za redom, neki analitičari tvrde da je regija već u recesiji. Pad je najvećim dijelom uzrokovan prerađivačkom industrijom, koja je najviše izložena problemima s ruskim zalihama prirodnog plina. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, posebno je pogođena.

Očekuju se i podaci o porastu cijena u europodručju, koji bi trebali pokazati da su cijene ovog mjeseca ponovo dosegnule rekordne brojke. Isto tako, Europska je središnja banka spremna podići kamatne stope za još pola postotna boda na sastanku sljedeći tjedan, a neki dužnosnici planiraju još veći rast.

Prošli su mjesec također objavljeni podaci o gospodarskom raspoloženju u europodručju te je zabilježen pad za 4,5 boda, odnosno s 103,5 na 99, s obzirom na podatke od posljednjih nekoliko mjeseci analitičari vjeruju da će brojke padati i dalje.

24. travanj 2024 22:09