Biznis i politika
StoryEditor

Ressler: Hrvatska ima snažnu obrambenu industriju i kapacitete za proizvodnju obrambenih proizvoda

04. Travanj 2023.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler danas je u Kući Europe u Zagrebu predstavio novi Akt o jačanju europske obrambene industrije kroz zajedničku javnu nabavu. Akt težak 500 milijuna eura ima za cilj smanjiti probleme u administrativnom smislu, povećati konkurentnost europske obrambene industrije te ojačati odnose među državama članicama.

‒ Za pojedine države ovo pruža priliku za uštede u zajedničkoj nabavi koje bi trebale potaknuti učinkovitost javne potrošnje, ali isto tako i olakšati međusobnu suradnju ‒ rekao je Ressler na konferenciji za medije.

Ressler je naglasio važnost obrambene industrije koja se do sada vrlo rijetko spominjala te je istaknuo da Europa ne smije ovisiti o vanjskim silama pa je razvoj obrambene industrije itekako važan.

‒ Još uvijek postoje brojni izazovi, a među najvećim je nedostatak kapaciteta obrambene industrije u Europi te nedostatak inteligentnih načina na koji se mogu otkloniti poteškoće koje postoje u državama članicama zbog rasta cijena uslijed povećane potražnje ‒ objasnio je Ressler

Zastupnik je istaknuo i činjenicu da su institucije Europske unije osigurale ‘potpuno svjež‘ novac koji ne dolazi iz nekih drugih fondova jer je, tvrdi, inicijativa od prevelike važnosti da bi se sredstva oduzimala od postojećih programa.

‒ Tri su ključna uvjeta koja bi trebala osigurati da se može financirati javna nabava oružja kroz ovaj novi instrument. To su zajednička nabava barem tri države članice, nabava preko poduzeća i postojanost načela koordiniranosti između sredstava koja će se upotrebljavati i na razini NATO-a, ali i EU, drugim riječima, da postoji interoperabilnost u namjeni ovih proizvoda ‒ objasnio je Ressler, iako nije mogao odgovoriti s kojim bi se to državama Hrvatska mogla udružiti za javnu nabavu.

Ressler je spomenuo i da Hrvatska ima snažnu obrambenu industriju i kapacitete za proizvodnju obrambenih proizvoda, a ovaj bi Akt mogao povećati konkurentnost za velik broj kompanija te im približiti nove tehnologije.

28. travanj 2024 10:34