Biznis i politika
StoryEditor

Roberta Metsola ostaje na čelu Europskog parlamenta i iduće dvije i pol godine

16. Srpanj 2024.
Roberta Metsola

Nakon izbora održanih prošloga mjeseca, danas je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu konstituiran novi saziv Europskog parlamenta, a eurozastupnici su na čelo Parlamenta za sljedeće dvije i pol godine tajnim glasovanjem ponovno izabrali Maltežanku Robertu Metsolu iz Europske pučke stranke (EPP), s 562 glasa.

– Izazovi koji dolaze pred nas zahtijevat će snažno vodstvo. Bilo da se radi o promicanju zakonodavstva koje ljudi trebaju od nas, pregovaranju s drugim institucijama, predstavljanju parlamenta u državama članicama ili istupanju u Kijevu, Kišinjevu i šire, moramo biti spremni. U ovom zadnjem mandatu naučili smo da je budućnost sve samo ne predvidljiva. Ali što god bilo, nastavit ću raditi sa svima vama kako bismo se suočili s izazovima – izjavila je Metsola, uz zaključak da uloga parlamentaraca, ali i cijele Europske unije, mora ojačati.

– To znači da moramo nastaviti s pritiskom kako bismo osigurali pravo na inicijativu, kako bismo mogli poboljšati svoje ovlasti nadzora i istrage, pozvati druge institucije na odgovornost i riješiti preostale institucionalne neravnoteže – dodala je Metsola.

Za predsjednicu Europskog parlamenta nominirana je još bila Španjolka Irene Montero, potpredsjednica Kluba zastupnika Ljevice EP-a, koja je dobila 61 glas.

Podsjećamo, od hrvatskih eurozastupnika u novom su sazivu u redovima europskih pučana ostali HDZ-ovci Karlo Ressler, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, dok su iz SDP-a u Klubu zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) Biljana Borzan, Tonino Picula, Romana Jerković Kraljić i Predrag Fred Matić. Novoizabrani eurozastupnici iz Hrvatske su Nikolina Brnjac (HDZ/EPP), Davor Ivo Stier (HDZ/EPP), Gordan Bosanac (Možemo!/Zeleni) i Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret/Europski konzervativci i reformisti – ECR). Bartulica je danas u Parlamentu bio odabran među osmero zastupnika koji su nadgledali postupak tajnog glasovanja na papirnatim listićima.

U desetom sazivu Europskog parlamenta ukupno je 720 zastupničkih mjesta, 15 više nego na kraju prethodnog saziva, a čak je 54 posto novih zastupnika koji do sada to nisu bili, dok je udio žena ostao podjednak kao i u prethodnom sazivu – s 40 posto pao je na 39 posto. Najstariji europarlamentarac je 76-godišnji Talijan Leoluca Orlando iz redova Zelenih, a najmlađa europarlamentarka, Austrijanka Lena Schilling, također u klubu Zelenih, ima 23 godine. Prosječna dob zastupnika je 50 godina.

U novom Parlamentu djelovat će osam klubova zastupnika, jedan više nego u prethodnom mandatu. Naime, novi konstituirani klub čine Suverenisti, a 33 zastupnika u novom će Parlamentu djelovati kao nezavisni.

Do sutrašnjeg dana na sjednici će biti izrabani i potpredsjednici Parlamenta, njih 14. Zastupnici će u sutra također potvrditi broj i veličinu stalnih odbora, pododbora i izaslanstava Parlamenta. U četvrtak se očekuje glasanje za predsjednika Europske komisije, koje će otkriti hoće li trenutna predsjednica Komisije Ursula von der Leyen osvojiti drugi mandat. Nakon konstituirajuće plenarne sjednice, koja završava u petak, parlamentarni odbori na prvim će sastancima u Bruxellesu 23. srpnja odabrati predsjednike i potpredsjednike.

08. rujan 2024 01:29