Biznis i politika
StoryEditor

Rusija financijsku borbu sa Zapadom želi nastaviti tužbama, a sankcije uzokovale prvi bankrot

12. Travanj 2022.

Tenzije u financijskoj borbi koju Rusija vodi sa Zapadom ne jenjavaju, a ruska prijetnja tužbom ovih je dana samo je dodatno 'nabrijala' problematiku. Ideju o tome da bi Rusija mogla tužiti Zapad zbog nepodmirivanja vlastitih obaveza iznio je ruski ministar financija Anton Siluanov koji je optužio Zapad da sankcijama pokušava 'umjetno stvoriti nemogućnost za izvršenje plaćanja obveznica', navodi Reuters.

- Naravno da ćemo ih tužiti. Mi smo poduzeli sve potrebne korake da osiguramo da vjerovnici dobiju svoje uplate - rekao je Siluanov, prenosi Reuters.  

Engleski zakon kao temelj za tužbu

Temelj ovakve reakcija je činjenica da se Moskva suočava s prvim izglednim vanjskim bankrotom od 1917. godine, nakon što je prošlog tjedna propustila platiti obveznice jer je sklopila aranžmane za otplatu u rubljima, iako je plaćanje dospjelo u američkim dolarima, objašnjava Reuters. Točnije, 4. travnja Rusija je trebala platiti 649 milijuna dolara vlasnicima dviju državnih obveznica, ali je američko ministarstvo financija blokiralo prijenos, sprječavajući Rusiju u korištenju svojih zamrznutih deviznih rezervi. Uz to, ako Rusija ne plati dug u dolarima u roku od 30 dana, prijeti joj neizvršenje obveza.

Iako Siluanov nije objasnio pravne mogućnosti Rusije u ovom slučaju, kako navodi Financial Times, ideja o tužbi se temelji na engleskom zakonu (prema kojem su izdane obveznice) koji omogućuje zajmoprimcu da se brani izjavom da je 'vanjska sila' onemogućila ispunjavanje obveza.

No, unatoč zakonu i njegovoj dvosmislenosti, situacija je ovog puta drugačija jer je 'viša sila' rat koji je izazvala Rusija, a upravo si ona može jednostavno osigurati mogućnost plaćanja obveznica – napuštanjem Ukrajine.

Također, kako navodi Financial Times, ni vlasnici obveznica ni rejting agencije trenutačno ne očekuju da će Rusija uspjeti podmiriti dug unutar 30 dana i smatraju da su ruske prijetnje ipak samo politički pokušaj stvaranja pritiska.

I S&P Global je već snizio kreditni rejting Rusije, uz navod da ne očekuje da će ulagači primiti isplatu u dolarima u roku od 30 dana.

Prve posustale Ruske željeznice  

U međuvremenu su Ruske željeznice postale su prva tvrtka koja je službeno bankrotirala u zemlji jer sankcije Zapada ometaju financijski sustav. Naime, kako je izvijestio Business Insider, svjetski financijski odbor je donio odluku o bankrotu nakon što tvrtka nije platila kamate na obveznice u iznosu od 268 milijuna dolara. Kamate su dospjele 14. ožujka, a nisu plaćene zbog sankcija koje su Rusiji onemogućile pristup globalnom financijskom sustavu.

Naime, i one su spadale u 600 milijardi dolara teške devizne rezerve koje su SAD i njihovi saveznici zamrznuli kao oblik sankcija.

Zbog svega ovoga, Ruske željeznice su proglašene prvim službenim korporativnim bankrotom u zemlji od početka rata u Ukrajini.

No, unatoč presudi, Ruske željeznice su putem priopćenja ustvrdile da su ispunile svoje obveze po obveznici švicarskih franaka, ali su bile blokirane zbog sankcija, navodi Bloomberg.

Cijela ova situacija dodatno je zahladila odnose između Zapada i Rusije, a nakon bankrota Ruskih željeznica ostaje pitanje čeka li ista sudbina i rusku vladu.

26. travanj 2024 07:52