Biznis i politika
StoryEditor

Siniša Staničić (A1 Hrvatska): Sigurnost podataka ključna je za svaku tvrtku

08. Svibanj 2023.
Siniša Staničić
Svojim poslovnim korisnicima A1 Hrvatska nudi razna sigurnosna rješenja. Važna su za zaštitu od kibernetičkih napada i ranjivosti i mogu biti od velike pomoći u zaštiti korisničkih podataka i informacija

Zaštita podataka od prirodnih katastrofa, kibernetičkih napada i drugih nepredviđenih okolnosti vrlo je važna za poslovanje bilo koje organizacije, smatra Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska. No, iako zvuči nevjerojatno, rekao je da je među malim i srednjim tvrtkama još uvijek prisutno razmišljanje ‘ma neće valjda mene‘. Naglasio je stoga da tvrtke moraju shvatiti potrebu zaštite podataka, educiranja zaposlenika o sigurnosnim rizicima, uvođenju sigurnosnih mjera i redovitom nadzoru sigurnosnih sustava kako bi se zaštitile od kibernetičkih napada i ostalih sigurnosnih ugroza.

Koja ste IT sigurnosna rješenja namijenili poduzetnicima?

– A1 Hrvatska svojim poslovnim korisnicima nudi razna sigurnosna rješenja. Izdvojio bih uslugu A1 Net Protect koja štiti korisnički mobitel i ostale uređaje od špijunskog softvera, mrežnih prijevara i zlonamjernih web-adresa dok su na A1 mreži. Tu je naravno i A1 Offensity, rješenje razvijeno unutar A1 grupe za skeniranje ranjivosti na javno eksponiranim IP adresama i servisima tvrtke, te A1 Extended Detection and Response, rješenje koje pokriva zaštitu svih ključnih točaka u IT organizaciji (endpointa, cloud computinga, maila i slično). Jedna od naših najzanimljivijih usluga je A1 Automatizacijsko penetracijsko testiranje. Riječ je o usluzi koja s pozicije ‘bijelog hakera‘ istražuje sve ‘rupe‘ u korisničkom okružju, pokušava se ‘provući‘ i utvrditi moguću štetu. Na kraju testiranja izrađujemo izvještaj koji ukazuje na propuste i, ono najvažnije, opisuje kako te propuste eliminirati. Sva navedena rješenja važna su za zaštitu od kibernetičkih napada i ranjivosti te mogu biti od velike pomoći u zaštiti korisničkih podataka i informacija.

Kako podatkovni centri osiguravaju neometano poslovanje?

– Što će se dogoditi s vašim podacima uslijed poplave, potresa, duljeg nestanka struje, raspoloživosti komunikacijske mreže? Naš podatkovni centar adresira upravo ta pitanja. Izgrađen prema najmodernijim standardima, što je potvrđeno i TIER III certifikatom, A1 data centar garantira visoku razinu sigurnosti i raspoloživosti podataka. Da bismo to osigurali morali smo se pobrinuti da zgrada bude otporna na potrese, da imamo agregate koji će osigurati nesmetani rad u slučajnu nestanka napajanja, kao i ostale sigurnosne parametre kojima možemo garantirati ovakvu raspoloživost. Naravno, uz primarni data centar osiguravamo i pružamo mogućnost drugog data centra gdje korisnik također drži svoje podatke.

Što su obično najslabije sigurnosne točke u tvrtkama?

– Smatram da još uvijek veliki broj malih i srednjih kompanija nije svjestan da im razina sigurnosti nije na adekvatnoj razini. Jedan ih dio čak nema osnovne sigurnosne postavke, a ljudi su, nažalost, uvijek najslabija sigurnosna točka. Od postavljanja zaporki jednostavnih za probijanje, preko otvaranja mailova s čudnih adresa uslijed manjka edukacije te dijeljenja zaporke preko telefona s ‘nekim iz IT-a‘. Iako se često podcjenjuje, sigurnost podataka ključna je za svaku tvrtku, bez obzira na njezinu veličinu. Nedovoljna sigurnost može dovesti do ozbiljnih financijskih gubitaka, krađe podataka i ugrožavanja ugleda tvrtke.

U kojem smjeru će ići razvoj IT sigurnosti i podatkovnih centara?

– Korisnička okružja su sve kompleksnija. Sve je više zahtjeva za sigurnost, a broj eksperata koje mogu osigurati nesmetan rad je nedovoljan. Outsourcing IT infrastrukture i sigurnosnih mjera postaje sve popularnija opcija za srednje i male tvrtke, a veće tvrtke kombiniraju vlastite resurse s pomoću specijaliziranih kompanija. Važno je pratiti najnovije trendove u zaštiti podataka te implementirati proaktivne sigurnosne mjere kako bi se osigurala maksimalna zaštita od potencijalnih napada. Veće će kompanije ići ukorak s vremenom koristeći se vlastitim snagama i pomoći specijaliziranih kompanija u onom dijelu koji neće moći pokriti sami. U dijelu zaštite kombiniraju se dva koncepta – proaktivni i reaktivni. Ideja je da postavite zaštitu na adekvatan način, pratite detaljno što se u okružju zbiva i reagirate pravodobno. S druge strane, proaktivno testiranje okružja ili dijela okružja, na primjer automatskim penetracijskim testiranjem, ukazat će na eventualne propuste koje treba odmah eliminirati. Razvoj tehnologije i sve složenije korisničke okoline stvaraju potrebu za adekvatnom i proaktivnom zaštitom podataka. 

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

15. travanj 2024 21:15