Biznis i politika
StoryEditor

Slovenija planira izgraditi plinovod za transport alžirskog plina u Mađarsku

06. Prosinac 2022.

Slovenija planira izgraditi plinovod koji bi transportirao alžirski plin u Mađarsku kako bi pomogla Budimpešti da prestane ovisiti o ruskim fosilnim gorivima. 

Vijest dolazi nekoliko tjedana nakon što je Slovenija potpisala ugovor s Alžirom o uvozu plina kroz postojeće plinovode preko Italije kojim će smanjiti uvoz ruskog plina za trećinu. 

‒ Pružimo istu ruku našim istočnim susjedima. Mađarska u potpunosti ovisi o ruskom plinu, ali nije jedina. Austrija je u sličnoj poziciji. Moramo pomoći da to riješe, ne mogu sami ‒ izjavio je slovenski premijer Robert Golob.

Zemlje članice Europske unije utrkuju se kako bi otišle što dalje od ruskog plina i to najkasnije do 2030. godine. Mađarska je već dogovorila uvoz plina iz svih susjednih država, osim iz Slovenije, ali 85 posto plina i dalje dolazi iz Rusije

Budimpešta je pak osigurala izuzeće od planova EU za ograničenjem uvoza plina iz Rusije te je nabavila dodatne ruske zalihe. Ipak, prema riječima slovenskog premijera, s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom je sklopljen dogovor o izgradnji plinske veze koja bi mogla profunkcionirati kroz dvije-tri godine.

‒ Mi smo fleksibilni. Prvo, idemo uspostaviti pakt solidarnosti, koji će biti temelj, onda se prijavimo Europskoj komisiji za potporu, zatim napravimo test tržišta koji odlučuje o veličini i količini. Vrijeme je savršeno ‒ rekao je Golob.

Diversifikacija izvora

Dok slovenski premijer govori o tome kao o gotovoj stvari, Orban je zainteresiran za diversifikaciju izvora, identificirajući tri moguće rute; potencijalni slovenski plinovod za alžirski plin, prijevoz plina iz Rumunjske i proširenje veza s Hrvatskom za uvoz LNG-a s brodova.

‒ Zanimaju nas sve tri. Želimo iskorijeniti ovu ovisnost. Mađarska je izgradila veze u drugim smjerovima, ali ti su kapaciteti nedostatni za postizanje pune diverzifikacije. Planiram surađivati ​​sa Slovenijom na pragmatičan način ‒ izjavio je Orban nakon sastanka s Golobom. 

Slovenski je premijer pak rekao da će se energetska suradnja temeljiti na načelu solidarnosti Europske unije, ali da je s Orbanom razgovarao i o teškim pitanjima, kao što je mađarska vladavina prava. Naime, EU je uskradila oko 13,3 milijarde eura Mađarskoj pokušavajući prisiliti Orbana da se pozabavi s problemima oko transparentnosti i korupcije u vlastitoj državi.

‒ Tu stoji ili pada vrijednost Europske unije; solidarnost  i vladavina prava, što smo isticali tijekom razgovora ‒  rekao je Golob. 

Što se tiče uvoza plina, Golob je istaknuo potrebu diversifikacije zemalja, uključujući Mađarsku.

‒ Bolje je imati mnogo raznolikih izvora, ne nužno svaki dovoljno velik da u potpunosti zadovolji potrebe zemlje ‒ izjavio je dodavši da je Slovenija, čini se, uspjela i može biti primjer da je to izvedivo pogotovo jer su manje zemlje fleksibilnije.

Prema riječima slovenskog premijera, alžirska bi ruta također mogla transportirati vodik, no o tome će se govoriti u kasnijim fazama zelene tranzicije.

12. travanj 2024 12:39