Biznis i politika
StoryEditor

Sto najvećih smjena: Ljetne kadrovske promjene zbog uhićenja i ‘zapovjedne odgovornosti‘

11. Siječanj 2023.
Péter Ratatics i Sándor Fasimon

Pišu: Goran Litvan i Marta Premužak

Nastavljamo s objavljivanjem sto najvećih smjena na čelu najvećih hrvatskih kompanija u 2022. U ovom, trećem nastavku, obuhvatili smo promjene od sredine srpnja do kraja rujna.

 

51. Suvlasnik varaždinske GK GRUPE Robert Gotić od sredine srpnja više nije predsjednik Uprave. Ovlasti su mu prestale četiri dana nakon što je uhićen zajedno s bivšim direktorom VARKOMA Željkom Bunićem i Stjepanom Ptičekom, bivšim direktorom CONINGA i vlasnikom tvrtke ECOENERGY. Ured europskoga javnog tužitelja potvrdio je uhićenja zbog sumnje u primanje i davanje mita za projekt dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. U Upravi GK GRUPE ostali su Ivica Šipek i Maja Smetiško.

52. Jurica Brkić opet je predsjednik Uprave MODEL PAKIRANJA, a u Upravi su Davorka Mađerić i Franjo Skok. Njih troje mijenjaju se posljednjih deset godina na čelu tvrtke.

53. Prokurist tvrtke MAXAM DETINES iz Martinske Vesi Boris Đurić imenovan je predsjednikom Uprave umjesto Oscara Maze Lopeza. Dosadašnji direktor Petar Đurić zajedno s Hectorom Bratosom Delgadom imenovan je članom Uprave.

54. Chrystel Barranger imenovana je novom predsjednicom Uprave distributera naočala LUXOTTICA JUGOISTOČNA EUROPA iz Novigrada umjesto Massimiliana Mutinellija.

55. Početkom travnja Danijel Krajtner imenovan je predsjednikom Uprave KONČARA – GENERATORA I MOTORA umjesto Ante Eleza. U lipnju u Upravu ulazi Đuro Tatalović, koji u kolovozu preuzima čelnu poziciju od Krajtnera.

56. Igor Šalat postao je novi direktor zagrebačkog BAYERA umjesto Andrejke Smolnikar Prah, koja je preuzela čelnu poziciju u slovenskom BAYERU.

57. Hrvoje Katičić postao je član Uprave tvrtke LUCA iz Biograda na Moru, ANGELINA CHARTERA i splitske ULTRE te još nekoliko tvrtki u vlasništvu austrijskog holdinga ANGELINA YACHTCHARTER, koji je postao jedan od najvećih čarteraša na Jadranu.

58. Mirko Ervačić imenovao je Tinu Mesarić novom direktoricom FARME TOMAŠANCI iz Semeljaca umjesto Tamare Jurić.

59. Viktor Šober imenovan je novim i jedinim članom Uprave ZRAČNE LUKE DUBROVNIK s četverogodišnjim mandatom umjesto Frane Luetića. Odlaskom u mirovinu završila je Luetićeva ‘era v. d.-a‘, koja je potrajala čak devet šestomjesečnih mandata, odnosno četiri i pol godine.

60. Tomislav Babić podnio je ostavku na mjestu predsjednika Uprave u VARTEKSU zbog višemjesečnih neuspješnih pregovora vjerovnika u vezi s podjelom novca od prodaje nekretnina. Jedinim članom Uprave imenovan je Dražen Dobiša.

61. Darko Šlogar imenovan je predsjednikom Uprave VETROPACK STRAŽE umjesto iznenada preminulog Tihomira Premužaka.

62. Dosadašnji član Uprave FLIBE zadužen za financije Andrzej Pawel Sitarz preuzeo je poziciju predsjednika Uprave od Slobodana Školnika koji je lanac Emmezeta vodio proteklih 18 godina i napustio je tvrtku, ali karijeru nastavlja u istoj branši.

63. Afera s prodajom Inina plina teška milijardu kuna uzrokovala je i niz promjena u Sudskom registru. Osumnjičenici su podnijeli ostavke kako ne bi mogli biti zadržani dalje u pritvoru zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Goran Husić povukao se s direktorske funkcije u OMS – UPRAVLJANJU i na nju je postavljen njegov suradnik Krunoslav Maršić.

64. Zbog plinske afere ostavku je podnijela i direktorica PLINARE ISTOČNE SLAVONIJE iz Vinkovaca Marija Ratkić, koju je zamijenio Mario Naglić.

65. Prvoosumnjičeni u plinskoj aferi Damir Škugor izišao je iz NO-ova PLINARE ISTOČNE SLAVONIJE i pulske PLINARE, a ostavku je podnio i na direktorsku poziciju u ININOJ tvrtki CROPLIN u kojoj ga je potkraj kolovoza privremeno zamijenio Andrej Dmitrović, a mjesec dana poslije na tu je poziciju umjesto njega postavljen Miroslav Polak.

66. Nives Šeremet od početka rujna je direktorica GHETALDUS OPTIKE umjesto Tee Pogačić, koja je na toj poziciji bila nepuna dva mjeseca, od srpnja, kad je zamijenila Tonija Jermaniša. Šeremet je osam godina bila menadžerica u ESILOR OPTICI.

67. Matija Bilandžija imenovan je novim predsjednikom Uprave čakovečkog ČATEKSA, Oliver Rođak novim članom Uprave, a Davor Sabolić smijenjen je s mjesta direktora.

68. Zoran Miliša imenovan je predsjednikom Uprave ENNA OPSKRBE. Dosadašnji direktori Antonija Glavaš i Nenad Ukropina imenovani su novim članovima Uprave.

69. Slovenski BIG BANG u vlasništvu Darka Klariča preuzeo je lanac trgovina potrošačkom elektronikom SANCTA DOMENICA od osnivačice Vesne Ramljak i umjesto nje postavio novu upravljačku strukturu. Goran Janičijević novi je predsjednik Uprave u koju je ušao i Robert Škeljo.

70. Dario Vrabec preuzeo je poziciju predsjednika Uprave HOLCIMA (HRVATSKA). U Koromačno je došao s pozicije predsjednika Uprave LACTALISA u BiH, a od 2015. do 2018. bio je predsjednik Uprave LEDA. Virna Višković Agušaj nakon šest godina na čelu HOLCIMA u Hrvatskoj prešla je u HOLCIM GRUPU u Švicarsku.

71. Davor Vidaković postao je novi član Uprave vinkovačkog DILJA umjesto Dražena Ivezića, koji je napustio i Upravu NEXEA, vlasnika DILJA.

72. Denis Burmaz od sredine rujna je predsjednik Uprave TRIGLAV OSIGURANJA UMJESTO Marina Matijace, koji je otišao iz tvrtke.

73. Mato Zadro više nije predsjednik Uprave LURA GRUPE i RALU LOGISTIKE. Zamijenili su ga dotadašnji članovi uprava: Ivica Kliček u LURA GRUPI i Mario Mesaroš u RALU LOGISTICI.

74. Goran Popović privremeni je direktor Gradske plinare Zagreb umjesto Miroslava Živka, koji je potkraj rujna podnio ostavku.

75. Zbog afere s prodajom plina ostavke je podnijela kompletna Uprava Ine na čelu sa Sándorom Fasimonom. Novi je predsjednik Péter Ratatics, a u Upravi još Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović, Marin Zovko, Berislav Gašo i Krisztián Pulay, umjesto Nike Dalića, Barbare Dorić, Darka Markotića, Józsefa Farkasa Simole i Ferenca Zoltána Horvátha. Hrvatski dio Uprave kompletiran je tek iz drugog pokušaja. Vlada je uz Skalickog i Šimovića najprije predložila Emanuela Kovačića, ali on je odustao od kandidature. Još jedan član, iz mađarske kvote, Berislav Gašo, nakon dva i pol mjeseca podnio je ostavku i prelazi u austrijski OMV kao novi član Izvršnog odbora odgovornim za segment energetike. Umjesto njega imenovan je Zsombor Marton.

(Nastavlja se)

24. travanj 2024 09:38