Biznis i politika
StoryEditor

Sve velike europske kompanije morat će imati bar 40 posto žena u odborima

08. Lipanj 2022.
žene u upravama

Europske institucije postigle su dogovor oko Direktive za žene u upravnim odborima – kojoj je cilj smanjiti nejednakost između žena i muškaraca u velikim europskim kompanijama, prenosi Telegram. Uvode se obvezujuće mjere prema kojima sve tvrtke sa sjedištem u nekoj od članica EU-a, koje su uvrštene na burzi, u roku od četiri godine moraju osigurati da na im na neizvršnim funkcijama sjedi barem 40 posto žena.

Uvedu li, pak, države članice kvote i na izvršnim i neizvršnim funkcijama unutar upravnih odbora kompanija, onda će ih najmanje 33 posto morati biti žene. Prema prijedlogu Direktive, države članice EU-a će morati uvesti sustav kazni za kompanije koje se neće pridržavati ovih pravila. Isto tako kompanije, prema prijedlogu, kod zapošljavanja trebaju dati prednost spolu koji je manje zastupljen, ako su kandidati za funkciju jednako kvalificirani.

Zemlje članice Europske unije dugo se nisu mogle dogovoriti oko donošenja ovog propisa koji je zbog toga u lipnju prošle godine blokiran u Vijeću. Pojedine države protivile su se prijedlogu, iz različitih razloga. Neke već imaju slično nacionalno zakonodavstvo, dok je druge brinula supsidijarnost i proporcionalnost. Među onima koji ne podržavaju prijedlog, prošle godine navedena je i Hrvatska.

- Ovo je veliki dan za žene u Europi. Također ovo je veliki dan za kompanije, jer više različitosti znači veći rast i više inovacija -  poručila je von der Leyen.

01. prosinac 2023 04:50