Biznis i politika
StoryEditor

Svjetska tržišta: Europski ulagači oprezni, vrijednost dolara blago pala

04. Kolovoz 2023.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, no na putu je znatnih gubitaka u ovom tjednu.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,88 posto, na 7.495 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,85 posto, na 15.885 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 7.255 bodova.

Analitičari procjenjuju da je u srpnju broj zaposlenih porastao za 200 tisuća, što bi bio najmanji rast zaposlenosti od prosinca 2020. godine.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,2 posto, no na tjednoj je razini u minusu oko 2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, U Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Rast kineskih burzi ponajviše se zahvaljuje novim porukama monetarnih vlasti da se razmatraju mjere koje bi potaknule rast gospodarstva, koje se oporavlja sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Na ostalim se burzama, pak, jutros trguje opreznije, kao i jučer na Wall Streetu, gdje su cijene dionica pale drugi dan zaredom.

Dow Jones oslabio je, naime, 0,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,25, a Nasdaq indeks 0,10 posto.

Cijene nafte porasle

Ulagači su oprezni jer su prinosi na američke obveznice porasli drugi dan zaredom, nakon što je agencija Fitcha u srijedu smanjila kreditni rejting SAD-a. Tako je prinos na 10-godišnje državne obveznice jučer dosegnuo 4,198 posto, najvišu razinu od studenoga prošle godine.

– Povećani prinosi na obveznice izazivaju privlačnost dionica – kaže Tom Hainlin, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Prinosi rastu, među ostalim, zbog špekulacija da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope ili ih na povišenim razinama zadržati dulje nego što se očekivalo.

Naime, svi posljednji podaci pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati daljnji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju.

Thomas Barkin, predsjednik ogranka Feda u Richmondu, kazao je jučer da je inflacija i dalje previsoka, premda posljednji podaci pokazuju da cjenovni pritisci popuštaju.

Jutros su, pak, terminski Nasdaq i S&P 500 indeks u plusu oko 0,2 posto. Pritom je cijena dionice Amazona porasla oko 9 posto, dok je cijena Applea pala oko 2 posto, nakon što su ti tehnološki divovi objavili kvartalne poslovne rezultate.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,38 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,56 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 143,30 na 142,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0960 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0945 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,14 posto, na 85,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,23 posto, na 81,75 dolara.

21. lipanj 2024 07:35