Biznis i politika
StoryEditor

Svjetska tržišta: Na Wall Streetu burzovni indeksi pali, Europske burze prate taj pad

08. Listopad 2024.
Svjetske burze, burze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale oko 1 posto jer ulagače zabrinjava situacija na Bliskom istoku i rast cijena nafte, a splasnule su i nade u oštro smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 0,94 posto, na 41.954 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,96 posto, na 5.695 bodova, a Nasdaq indeks 1,18 posto, na 17.923 boda.Tako su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina, što je, među ostalim, posljedica smanjenih izgleda da će Fed nastaviti s oštrim smanjenjem kamata, nakon što ih je u rujnu srezao za 0,50 postotnih bodova.

U petak objavljeni podaci pokazali su da je situacija na američkom tržištu rada bolja nego što se mislilo, pa Fed ne treba žuriti s poticanjem rasta gospodarstva. Osim toga, zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i Irana, cijene nafte već danima snažno rastu, što bi moglo izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga se na tržištu procjenjuje da su izgledi da će Fed u studenome srezati kamatne stope za daljnjih 0,50 postotnih bodova spali na samo 15-ak posto. Puno je izglednije da će kamate biti smanjene za 0,25 postotnih bodova.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, kao i poslovni rezultati kompanija i banaka, s obzirom da krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća.

Europske burze prate pad Wall Streeta

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula očekivanja da će američki Fed nastaviti s agresivnim smanjenjem kamatnih stopa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,8 posto. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 1,01 posto, na 8.219 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,84 posto, na 18.940 bodova, a pariški CAC 1,21 posto, na 7.485 bodova. Ulagače je pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta, kada su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli gotovo 1, a Nasdaq više od 1 posto.

I na većini azijskih brzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu oko 1 posto.

Pad i u Aziji

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 7,7 posto. U Šangaju su, pak, skočile 4,5 posto.

Na samo početku trgovanja u Šangaju su burzovni indeksi skočili više od 10 posto, na najviše razine u više godina, no kasnije su dobici splasnuli.

Tako je prvog radnog dana nakon višednevnih praznika nastavljen snažan rast cijena dionica, koji su nedavno potaknule kineske vlasti uvođenjem novih monetarnih i fiskalnih poticaja, najvećih od pandemije, kako bi ubrzale rast gospodarstva i suzbile krizu na tržištu nekretnina.

U Hong Kongu je, pak, Hang Seng indeks na početku današnjeg trgovanja potonuo više od 10 posto, da bi se kasnije gubici smanjili.

Posljedica je to povlačenja zarade s tržišta, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle.

08. listopad 2024 10:47