Biznis i politika
StoryEditor

Svjetska tržišta: Na Wall Streetu novi rekordi, u Europi ulagači oprezni

14. Listopad 2024.
Svjetska tržišta kapitala

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,2 posto, na 42.863 boda, dok je S&P 500 porastao 1,1 posto, na 5.815 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je dosegnuo 18.342 boda.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu financijskog sektora, nakon što je nekoliko velikih banaka u petak objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne polovne rezultate.

Tako je, primjerice, cijena dionice JPMorgan Chasea skočila više od 4, a Wells Farga više od 5 posto.

Time je u petak započela sezona objava poslovnih izvješća kompanija i banaka za treće tromjesečje, koja će idućih tjedana najviše utjecati na smjer tržišta.

Do petka je na najvećoj svjetskoj burzi vladao oprez jer su sasvim splasnule špekulacije o daljnjem oštrom smanjenju kamata američke središnje banke, s obzirom da inflacija u SAD-u ne popušta toliko koliko su se ulagači nadali.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u rujnu porasle 0,2 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

Te su cijene, kao i temeljna stopa inflacije, koja je iznosila 3,3 posto, bile nešto veće nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 90 posto izgleda da će Fed u studenome kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a oko 10 posto da ih uopće neće mijenjati.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 8.253 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 1,3 posto, na 19.373 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 7.577 bodova.

Europski ulagači oprezni na početku tjedna

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta, pa burzovni indeksi bilježe tek manje pomake, nakon prošlotjednog znatnog rasta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, nakon znatnog prošlotjednog rasta.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 8.240 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 7.555 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,29 posto, na 19.430 bodova.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, kada je pao 1,7 posto.

Jutros su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,5 i 2,1 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0,8 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Snažan rast cijena dionica na kineskim burzama zahvaljuje se najavi novih poticajnih gospodarskih mjera, nakon što su već u rujnu kineske vlasti uvele niz monetarnih i fiskalnih poticaja, najvećih od pandemije, kako bi ubrzale rast gospodarstva.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u kineskom nekretninskom sektoru, koji je već godinama u krizi, nakon što je u subotu ministar financija Kine obećao značajno povećati državni dug kako bi se ubrzao rast gospodarstva.

No, na tržištima zbog novih poticaja ne vlada takva euforija kao nedavno, prilikom predstavljanja novih poticaja, jer nisu objavljeni detalji u što će se najavljena državna sredstva usmjeriti.

S druge strane, ograničenje rastu kineskih tržišta predstavljaju i strahovanja od deflacije.

Jutros je, naime, objavljen da su potrošačke cijene u Kini u rujnu porasle najsporije u posljednja tri mjeseca, za 0,4 posto na godišnjoj razini.

Proizvođačke su cijene, pak, u rujnu pale za 2,8 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih šest mjeseci.

Ti podaci ukazuju na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje, što predstavlja uteg rastu gospodarstva.

14. listopad 2024 10:36