Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze porasle, ciklus povećanja kamata završen

05. Studeni 2023.
bik i medvjed

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer ulagači vjeruju da su američka i druge središnje banke u svijetu završile ciklus povećanja kamata, s obzirom da inflacija postupno popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 5,1 posto, na 34.061 bod, dok je S&P 500 skočio 5,9 posto, na 4.358 bodova, a Nasdaq indeks 6,6 posto, na 13.478 bodova.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamata američke središnje banke završen.

U srijedu su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

To je bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Premda je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi.

Tim više, kažu, što je Powell kazao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao utjecaj na gospodarstvo. Naime, prema kamatama na obveznice određuje se niz kamata na kredite za građane i kompanije.

- Powellovi komentari u srijedu bili su upravo ono što su ulagači željeli čuti - kaže Justin Burgin, potpredsjednik u tvrtki Ameriprise Financial.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda su mnoge tvrtke smanjile procjene poslovanja u tekućem, četvrtom kvartalu.

Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća za treće tromjesečje, pri čemu je njih 81 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se na početku listopada očekivao rast od 1,6 posto.

No, nakon izvješća kompanija, smanjene su procjene njihovih zarada u četvrtom tromjesečju. Početkom listopada analitičari u anketi Reutersa očekivali su rast zarada u tekućem kvartalu za 11 posto na godišnjoj razini, dok sada očekuju rast od 7,2 posto.

„Premda su procjene smanjene, analitičari ipak očekuju značajan rast zarada u posljednjem kvartalu ove godine”, kaže Burgin.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer se ulagači nadaju da ni Europska središnja banka više neće povećavati kamate, s obzirom da inflacija u eurozoni postupno popušta.

Londonski FTSE indeks porastao je prošloga tjedna 1,7 posto, na 7.417 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,4 posto, na 15.189 bodova, a pariški CAC 3,7 posto, na 7.047 bodova.

22. svibanj 2024 03:57