Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a, dolar naglo ojačao

05. Veljača 2023.

Na svjetskim su burzama proteklog tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus povećanja kamata središnjih banaka, a gospodarstva izbjeći recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,15 posto, na 33.926 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,6 posto, na 4.136 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 12.006 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa na najviše razine u gotovo pet mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da se bliži kraj ciklusu povećanja kamata.

Kao što se očekivalo, američka središnja banka povećala je u srijedu ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 4,50 do 4,75 posto, novu najvišu razinu od 2007. godine.

To je već osmo povećanje kamata od ožujka prošle godine kada je Fed započeo bitku protiv inflacije.

Premda je to bilo očekivano, ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije kako se po prvi puta može reći da je počeo proces dezinflacije, odnosno usporavanja stope inflacije.

Kazao je, također, da u ovoj godini očekuje blagi, ali ipak rast gospodarstva, što znači da bi se mogla izbjeći recesija.

Premda je Powell kazao da je prerano proglasiti pobjedu nad inflacijom i najavio daljnje povećanje kamata, na pitanje novinara je li moguće da će konačna Fedova kamata ostati ispod 5 posto, odgovorio je da je to moguće.

To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da dužnosnici Feda obično poručuju da će trebati povećati kamate iznad razine 5 posto, dok se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, mogla iznositi 4,9 posto.

Iznenađujući podaci o zapošljavanju

Zahvaljujući tome, u srijedu i četvrtak cijene su dionica snažno porasle, no u petak su znatno pale.

Ulagače je, naime, pokolebao podatak da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci doveli su u pitanje procjene na tržištu o daljnjem povećanju kamata Feda.

- Izvješće o zapošljavanju uvelike je iznenadilo i otvorilo puno pitanja o tome što će Fed poduzeti ubuduće. To je izazvalo nestabilnost na tržištu - kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je većina ostvarila veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su profiti kompanija na godišnjoj razini pali.

Prisutno optimistično raspoloženje

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,75 posto, na rekordan 7.901 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 2,15 posto, na 15.476 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 7.233 boda.

Na tržištima vlada optimistično raspoloženje jer niz makroekonomskih podataka podržava nadu da bi gospodarstvo eurozone moglo izbjeći recesiju.

Osim toga, ulagači se nadaju da će uskoro završiti ciklus povećanja kamata Europske središnje banke, koja je prošloga tjedna povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova i najavila još jedno takvo povećanje u ožujku. I britanska središnja banka povećala je prošloga tjedna kamate za 0,50 postotnih bodova.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna jedan posto, na 102,99 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,6 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0795 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je, pak, 1 posto, na 131,20 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, po prvi put nakon devet mjeseci, zaronio ispod razine od 101 boda. Pritom se tečaj eura, po prvi put nakon gotovo 10 mjeseci, probio iznad razine od 1,10 dolara.

Tečaj eura držao se oko te razine sve do petka, kada je dolar naglo ojačao, pa je prema košarici valuta njegov indeks skočio na gotovo 103 boda.

25. ožujak 2023 17:37