Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze porasle, u fokusu pregovori u Washingtonu

21. Svibanj 2023.
Svjetske burze, burze

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer se ulagači nadaju da će se u Washingtonu na vrijeme postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja kako ne bi došlo do poremećaja u financiranju saveznih službi.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,4 posto, na 33.426 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,65 posto, na 4.191 bod, a Nasdaq indeks 3 posto, na 12.657 bodova.

Polovicom tjedna ti su indeksi snažno porasli zahvaljujući vijestima da bi do kraja tjedna demokrati i republikanci mogli postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja, pa bi Kongres idućega tjedna mogao podržati taj dogovor.

No, to se do petka ipak nije dogodilo, pa su toga dana burzovni indeksi izgubili dio prethodnih dobitaka.

Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

Polovicom tjedna pozitivno su na tržište utjecale i dobre vijesti iz nekoliko regionalnih banaka, pa su se ulagači ponadali da je kriza u tom sektoru završena.

No, u petak je ministrica financija Janet Yellen kazala da će možda trebati preuzeti još neke manje banke, nakon što ih je nekoliko posljednjih mjeseci propalo.

Trgovanje na burzi je nesigurno i zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa.

Ulagači se nadaju da bi već krajem godine američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope, no dužnosnici Feda ponavljaju da će kamate ostati visoke neko vrijeme dok inflacija znatnije ne popusti.

U petak je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da još nije jasno hoće li središnja banka morati nastaviti s povećanjem kamata ili ne i da će to ovisiti o budućim kretanjima u gospodarstvu, ponajviše o inflaciji.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 7.756 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 posto, na rekordnih 16.275 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 7.491 bod.

23. srpanj 2024 20:20