Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze u padu, dionice Credit Suissea potonule više od 60 posto

20. Ožujak 2023.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi pali, a cijena dionice Credit Suissea potonula je više od 60 posto jer je UBS preuzeo tu banku po puno manjoj cijeni od njezine donedavne tržišne vrijednosti. Dionice UBS-a pale su oko devet posto.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,4 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo gotovo 4 posto, također jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 1,53 posto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,61 posto, na 14.530 bodova, a pariški CAC 1,45 posto, na 6.824 boda.

Tijekom vikenda švicarske monetarne vlasti uspjele su isposlovati dogovor prema kojemu će UBS kupiti Credit Suisse za 3,2 milijarde dolara, no uz goleme otpise druge po veličini švicarske banke, što je dovelo do velikih gubitaka dioničara i vlasnika obveznica Credit Suiseea.

To preuzimanje trebalo je umiriti ulagače na burzama, no ulagači se pitaju koliko su duboki problemi Credit Suissea, kada je ta banka pristala na preuzimanje po toj cijeni. Zbog toga je indeks bankarskog sektora pao 3,2 posto, na najnižu razinu u tri mjeseca.

Prošloga je tjedna financijska tržišta uzdrmala propast dvije američke banke, Silicon Valley (SVB) i Signature, kao i problemi nekoliko drugih banaka, uključujući First Republic.

Svi se plaše bankarske krize

Kako bi umirile tržišta, središnje banke, uključujući američki Fed, Europsku i japansku središnju banku, uspostavile su zajednički program za podršku likvidnosti na tržištima. No, čini se da napori monetarnih vlasti nisu zasad umirili ulagače. Tim više što je objavljeno da su prošloga tjedna američke banke iz izvanrednog programa Feda za likvidnost povukle rekordne 153 milijarde dolara, dok štediše u SAD-u i dalje povlače depozite iz banaka.

Zbog toga su trenutno u minusu i američki terminski burzovnih indeksi, između 0,7 i 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu na početku trgovanja u ponedjeljak.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 1,6 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 2,6 posto. 

Ipak, svi se nadaju da će dogovor UBS-a i Credit Suissea umiriti ulagače na burzama koji se plaše prelijevanja problema Credit Suissea na druge banke, što bi moglo dovesti do bankarske krize.

-Tržište smatra pozitivnim što je riješeno jedno područje zabrinutosti. No, time nije riješeno pitanje problema američkih banaka, odnosno povlačenja depozita u sigurnije banke - objašnjava Jason Wong, strateg u tvrtki BNZ.

Dolar stabilan, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,83 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103,86 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 131,90 na 131,95 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0675 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0670 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 10 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,92 posto, na 72,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,88 posto, na 66,15 dolara.

29. svibanj 2023 17:16