Biznis i politika
StoryEditor

Talijanska industrija doživjela najgori mjesec od vrhunca pandemije

03. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Talijanske tvornice imale su najgori mjesec od vrhunca obustave rada zbog pandemije početkom 2020., što je dodatno povećalo zabrinutost da se treće najveće gospodarstvo eurozone suočava s oštrim usporavanjem, objavio je Bloomberg. 

Indeks menadžera nabave koji je sastavio S&P Global (objavljen u ponedjeljak) pao je na 43,8 u lipnju s 45,9, znatno ispod najniže procjene u Bloombergovoj anketi među ekonomistima. Očitavanje ispod 50 znači da se industrijska proizvodnja smanjuje.

Talijansko gospodarstvo je na početku godine bilo bolje od očekivanog, porasvši za 0,6 posto u prvom kvartalu. No više kamatne stope Europske središnje banke i usporavanje globalne potražnje umanjili su tvorničku aktivnost posljednjih mjeseci, iako su usluge i povjerenje potrošača i dalje solidni.

Kolaps industrijske proizvodnje mogao bi potaknuti  talijansku vladu na daljnje kritike monetarne politike ECB-a. Prošlog je tjedna premijerka Giorgia Meloni oštro osudila ono što je opisala kao ‘pojednostavljeni recept za povećanje kamatnih stopa‘, stav koji je u ponedjeljak ponovio ministar industrije Adolfo Urso u intervjuu za Il Messaggero.

Dokazi o pogoršanju proizvodnje poklapaju se s gledištem Confindustrije, glavnog talijanskog poslovnog udruženja, koje je prošli tjedan priopćilo da gospodarstvo pokazuje opadajući zamah.

Usporavanje proizvodnje vjerojatno će se nastaviti jer nove narudžbe također oštro padaju, objavio je S&P Global. Iako bi najbrži pad troškova sirovina od travnja 2009. mogao razveseliti tvrtke, to će vjerojatno biti znak daljnjih nevolja.

- Čini se da se recesija u talijanskoj industriji, u koju je sektor ušao u drugoj polovici 2022., produbljuje. Entuzijazam zbog pada cijena inputa i zaostalih poslova vjerojatno će biti prigušen jer je postao prvenstveno izraz izražene slabosti potražnje - rekao je ekonomist Tariq Kamal Chaudhry iz Hamburške komercijalne banke.

05. svibanj 2024 13:32