Biznis i politika
StoryEditor

Teslin najbolji tjedan u zadnjih deset godina

29. Siječanj 2023.

Dionice Tesle ovoga su tjedna porasle za 33 posto, što je njihov najbolji tjedni učinak od svibnja 2013. i drugi najbolji u povijesti. Dionice su u petak porasle 11 posto na 177,88 dolara. Oporavak je uslijedio nakon šestomjesečnog razdoblja u kojem su dionice Tesle pale za više od 40 posto. Pad dionice od 65 posto u 2022. bio je najgori u Teslinih 12 i više godina kao javne tvrtke.

Teslin porast ovog tjedna bio je potpomognut optimističnim izvješćem o zaradi za četvrto tromjesečje. Tijekom razgovora s dioničarima i analitičarima, izvršni direktor Elon Musk rekao je da je tvrtka cilja da potencijalno proizvede 2 milijuna vozila u 2023., te je sugerirao da će potražnja podržati i prodaju tih automobila. Službene smjernice pozivale su na proizvodnju 1,8 milijuna vozila ove godine.

Tesla je pobijedio i na vrhu i na dnu, zabilježivši ukupni prihod od 24,32 milijarde dolara, uključujući 324 milijuna dolara odgođenog prihoda povezanog s Teslinim sustavima pomoći vozaču. Tvrtka je dramatično smanjila cijene svojih automobila u prosincu i siječnju, što je dovelo do zabrinutosti oko potražnje i gomilanja zaliha.

Početkom siječnja iz Tesle su izvijestili o isporukama i proizvodnji vozila u četvrtom tromjesečju koje su bile ispod očekivanja. Skok Tesline dionice dogodio se usred šireg rasta tržišta. S&P 500 porastao je 2,2 posto prošlog tjedna dok je Nasdaq ojačao 4,3 posto.

Drugi proizvođači električnih vozila sa sjedištem u SAD-u također su zabilježili rast svojih dionica. Rivian je porastao za 22 posto tijekom prošlog tjedna dok su dionice Forda i General Motorsa skočile za sedam posto. Još jedna proizvođač el automobila Lucid porastao je krajem tjedna za velikih 43 posto zbog glasina da državni fond Saudijske Arabije, Public Investment Fund, namjerava privatizirati tu tvrtku.

Neki od Teslinih loših rezultata prošle godine pripisani su Muskovom preusmjeravanju fokusa na Twitter, koji je kupio za 44 milijarde dolara u listopadu. Pod Muskovim vodstvom, Twitter je doživio masovna otpuštanja i bijeg oglašivača,no stanje se od tada stabiliziralo i Twitter nastavlja svojim putem kao i prije.

Usprkos trenutnom rastu, Tesla je i dalje druga dionica s najvećim gubitkom na američkim tržištima, dok je ispred nje samo Apple, što znači da se veliki broj investitora kladi na pad.

16. travanj 2024 00:14